Vår träningsplan

Förra helgen kikade som sagt Sara på Helio Hund på Lykka, Bliss och Fire. Hon tittade på deras konstruktion och rörelsemönster och hon kände dessutom igenom dem lite lätt. Ingen av dem visade tecken på smärta, det enda var att Bliss var spänd i nacken, vilket jag kommer till lite längre ner.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom dem en och en, vad deras utgångspunkt inför träningsstart är samt vilka övningar de fått att träna på .

Mitt mål

Som sagt, jag har som mål att bygga upp såväl styrka som mental och fysisk kondition. Jag vill ju att de ska hålla så länge som möjligt och ge dem så goda förutsättningar som möjligt att prestera på träning, tävling och jakt.

Vi kommer att börja att fokusera på muskelstyrka, för att gå över till att jobba mer på den fysiska och mentala konditionen när snön smält bort, men en del av de styrkeövningar vi gör kommer samtidigt att bygga den mentala orken som ni kommer att få se.

Jag har fått ett 8-veckors schema på ”Uppträning” för en jakthund att starta med och istället för att ge er det här, rätt upp och ner, så får ni följa vår träning framöver istället om ni är sugna ;).

Fire

Vikt: 25 kg
Foder: Bozita Robur Active Performance
Tillskott: Djurapotekets laxolja
Motion: Ca 2 timmars promenad (ca 8 km) dagligen, lös huvuddelen av tiden

Fire har långa lårben och behöver bygga muskulatur runt dem för att stötta dem.

Fires långa lårben skulle må bra av mer muskulatur så de fick mindre påfrestning. När han går fot för han liksom in benen bakom mig och rör sig lite som en banan och därför ska vi lära honom gå i höger fot med just för att han inte ska belasta kroppen snett.

Fire ska också få träna skiften stå-ligg samt gå cavaletti för att bygga muskulatur i bakdelen. Han ska också få lära sig göra s k ”upp-sitt”, där han lär sig arbeta med buken istället för med frambenen – s k ”core-träning” för hund. Nästa gång vi träffar Sara ska vi introducera balansboll till honom, så vi kan börja jobba på den med.

Fire har lite smalare bog, men han är bara 20 månader så han är sannolikt inte helt färdig. Och så ser ni status på hans lårmuskulatur nu vid start.

Bliss

Vikt: 18 kg
Foder: Bozita Robur Active Performance
Tillskott: Djurapotekets laxolja
Motion: Ca 2 timmars promenad (ca 8 km) dagligen, lös huvuddelen av tiden

Bliss från sidan vid start.

Bliss hade ingenting som Sara såg direkt, mer än att det är en väldigt intensiv och studsig liten hund. Så Bliss har lite spänningar i nacken, vilka sannolikt kommer från hennes studsande. Jag fick i uppgift att massera hennes nacke då och då.

Bliss fick i uppgift att träna fjärrskiften (ligg-stå) samt gå cavaletti för att bygga muskulatur och få lite bättre kroppskontroll. Tanken är att hon ska gå över och göra skiftena på balanskudde ganska snart. Sen fick hon precis som Fire i uppgift att träna ”sitt-upp” och då arbeta med buken, snarare än frambenen.

Även Bliss ska introduceras till balansboll vid nästa tillfälle.

Bliss är lite utåt-tåad, men det är inget vi lägger någon vikt vid.

Lykka

Vikt: 20 kg
Foder: Bozita Robur Active Performance
Tillskott: Djurapotekets laxolja
Motion: Ca 2 timmars promenad (ca 8 km) dagligen, lös huvuddelen av tiden

Lykka har en relativt rak rygg och mycket bringa.

På bilden står hon med lite bakåtlutning för att hon ser uppåt, vilket får rumpan att sjunka något, så hon har en något rakare rygg än bilden visar. Att hon har mycket bringa, gör att hennes framben är kommer lite mer ”under” kroppen och det kan sannolikt förklara varför vi har lite problem med skiftena från stå och bakåt. Hon hamnar lätt med tyngden framåt, vilket gör att rörelsen bakåt blir svårare för henne. Med denna insikt förstår jag ju att jag nog borde valt låsta framtassar istället – då hade jag jobbat ”med” hennes kropp istället för ”mot”.

Här ser man Lykkas breda bringa framifrån och hennes benställning bakifrån.

För att lära sig att flytta bara frambenen och bygga hennes kontroll av frambenen, så fick vi i uppgift att lära henne att ”steppa in i en låda” dem. Hon ska alltså inte hoppa med båda benen, utan lyfta benen och sätta ner dem ett och ett. Vi ska träna på cavaletti och göra fjärrskiften på balanskudde för att bygga muskulatur.

Lykka ska också lära sig lyfta sina bakben ett och ett och sätta dem på balanskuddar – allt för ökad kroppskontroll!

Nu börjar vi!

Nu kommer vi börja imorgon och tanken är att jag filmar våra pass och delar med mig av vår träning ungefär på veckobasis! Följ oss gärna!