Fjärrdirigering – mitt nya hatmoment

Jag har någon sorts idé om att starta alla hundarna i lydnad rätt snart. Hope och Fire är ju i startklassen, Bliss i klass 1 och Lykka i klass 2. Egentligen är de all mer eller mindre redo – bortsett från det där med att de kanske inte klarar momenten i just tävlingssammanhang. Men så är det ju för alla som startar sina hundar i någon tävling alls. Ofta kan de det ”hemma” eller på kända platser, men när det är ny plats och mycket som händer, så är det inet säkert att de klarar sortera. Lykka tror jag inte har de problemen, Bliss kanske minimalt och de andra två är ju otävlade i sådana sammanhang.

Eftersom jag hela tiden drar ut på tävlandet, så inser jag att jag också fastnar i min träning. Vi tränar liksom inte vidare och kommer aldrig någonstans. Så häromdagen fattade jag beslutet att träna alla hundarna för nästa klass istället och då kommer ju det där hemska momentet in för allihop: fjärrdirigeringen. Förr hatade jag fotgåendet, men det har jag nu lärt mig älska. Kanske går det med fjärrdirigeringen med?

Lykka, Fire och Hope kör med låsta framben. Bliss har kört med låsta bakben fram tills nu, men jag känner att jag jobbar emot henne hela tiden, så nu har jag tagit beslutet att träna om fjärren på henne – fast med låsta framben. Tror det blir tydligare för henne.

Min tanke är att ha olika signaler för respektive skifte. Varför? Jo, för att respektive rörelse ser olika ut. Jag vill inte ålägga mina hundar att hålla reda på att ”nu sitter jag och hon säger ligg/stå – då ska jag göra denna rörelsen och inte den andra”. Tanken var första att ha samma signal för respektive skifte oavsett låsta fram- eller bakben, men jag insåg att eftersom jag måste lära om Bliss och Lykka redan har signal på skiftena, så får jag ha lite olika. Lykka har två skiften med samma signal insåg jag också och det kommer jag inte ändra på just nu. Men det får bli nåt annat till Hope när vi kommer till de skiftena med.

Skiftena kommer att heta:

SkifteLåsta bakbenLåsta framben
Sitt -> Ligg”Ligg””Back”
Ligg -> Sitt: ”Opp””Opp””Fram”
Stå -> Ligg”Ner””Ner”
Ligg -> Stå”Stå””Fäll”
Stå -> Sitt”Back””Push”
Sitt -> Stå”Stå”???

Filmade inte så mycket, men här är första sessionen med Bliss som provar låsta framben i skiftet ”Sitt-Ligg-Sitt”. Jag vill att hon ska upprepa rörselsen så många gånger att den sitter ”i ryggmärgen” och då måste den se korrekt ut hela tiden. Så jag hjälper henne med en godis och kommer successivt att plocka bort den, ta bort min hand och lära henne med hjälp av framtassar på bräda och så är det ett gäng ärtpåsar på väg.

Bliss första session med låsta framtassar

Hoppas jag kan börja älska fjärren nu då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *