Fem veckor

Nu är First-kullen fem veckor gamla och mycket har hänt sedan jag skrev sist. Vi har haft tre valpköpare på besök och allt har gått väldigt bra. Alla valparna har varit framme direkt – oblyga och mycket sociala. De har träffat både män, kvinnor och barn i åldrar från 4 till 13 år. De har hunnit komma ut för första gången och de är numera ute i 2 omgångar dagligen och de sover ett och ibland två pass utomhus också.

Det är numer mer vakentid och mycket bus. Papperstidningar dras itu, fällen dras i, mamma Lykkas svans kan man kampa med och brottningslekarna blir allt intensivare och hårdhäntare. De biter och drar i kläder, hår och allt de kommer åt. De är modiga och väldigt nyfikna och när jag haft hundvana och kunniga besökare här, så har de konstaterat detsamma som jag – att kullen är väldigt jämn och fin. Ingen valp sticker ut särskilt mycket.

Så jag säger bara:

– Valpköpare – brace yourselves :)!

För hur roligt och gulligt det än är att få hem en valp – så väntar en tid med en valp som kommer kissa inne, bitas, tugga sönder saker, leka katt- och råttalekar och som inte vill sova på morgonen och förmodligen behöver gå upp på natten. Den kommer inte på inkallning och även om jag gått med dem i koppel, så kan de inte gå bra i det. Och så är det med vilken valp som helst – fast nu köper ni er ett litet krutpaket. Men jag är säker på att ni alla kommer att göra ett bra jobb och vara rädda om och förvalta linjerna som jag så omsorgsfullt valt på ett bra sätt.

Som uppfödare har jag nu att göra mer eller mindre heltid med att städa, tvätta, ge mat och se till alla valparna får den stimulans och de erfarenheter jag vill att de ska ha med sig. Sova får jag väl göra i höst – i morse vaknade de 04:40 och även om jag inte gick upp och gav dem mat då, så var jag ändå upp 05:30 och då är det full action.

Även om kullen är jämn, så kan jag nu börja se personligheterna och egenheterna. En del saker jag noterade redan första veckan har visat sig hänga med nu till femte. Och det är rätt spännande i sig.

De har åkt bil första gången och det gick förhållandevis bra. någon valp tjoade på vägen till skogen och någon på väg tillbaka, men det var inte full skönsång i bilen i alla fall. Först gången i skogen hade de med sig mamma Lykka. Alla valparna spatserade obekymrat och nyfiket omkring i terrängen – ingen av dem blev orolig eller osäker. Ingen var särskilt bekymrad om var kullsyskonen eller Lykka befann sig. Lykka själv tyckte det var hemskt roligt och lekte fint med dem.

I matväg har de hunnit smaka en del olika saker – lamm, kokt fisk, kokt nötfärs, ägg, majsvälling, färskfoder och de har fått sina första tuggben. De har ätit lite dåligt har jag tyckt, då Lykka fortfarande haft mycket mjölk. Men nu har det lossnat, nu äter de för glatta livet och Lykka diar bara ibland och det blir mer som uppfyllnad.

Jag har berikat utomhushagen med olika föremål och placerar in nya successivt så de hinner bekanta sig med dem. Bland annat har jag nu placerat rörligt underlag och speglar därinne och fler saker kommer att flytta in i hagen med tiden.

Här kommer en drös med bilder från morgonens bus i valphagen.