Ur den här kombinationen förväntar jag mig mycket ”motor” och mycket ”will-to-please”…

Surprise, surprise! Eller inte…?ulrika5

Just de raderna verkar återkomma hela tiden när uppfödare presenterar vad de förväntar sig av ”kombinationen”. Och det är inget fel i det – för det är ju något som alla som föder upp retrievers av jakttyp eftersträvar ( har iaf aldrig hört motsatsen). Eftersom motor och will-to-please är bra saker – så är det inte något man önskar ska bli mindre genom en viss kombination. Jag har i alla fall inte hittills sett någon skriva att de har för avsikt att uppnå lägre grad av motor eller will-to-please. Sen kan det ju vara så att man valt att försöka öka graden av självständighet t ex – och det kan såklart ha påverkan på graden av will-to-please.

Oavsett, när jag ser en planerad parning, så funderar jag alltid över vad uppfödaren vill uppnå med kombinationen. Vad är det han eller hon vill förändra, förbättra, framhäva eller kanske ”bara” bevara? Jag tycker aldrig det är särskilt intressant att läsa de generella beskrivningarna av vad uppfödaren förväntar sig av kullen – utan det intressanta är när man börjar diskutera detaljerna. Varför just den tiken med den hanen?

När jag letar lämplig hane, så tänker jag först på min tik – både på hennes bra och på hennes mindre bra egenheter. Sedan tänker jag på mina mål och vad det är jag vill se i en retriever och då tänker jag på såväl utseende som på beteende och mentalitet. När jag då letar efter en hane så letar jag efter en som jag tror kan komplettera min tik på ett bra sätt och hjälpa mig framåt mot mina avelsmål.

Lykka3

När jag själv skulle para Lykka, så hade jag till exempel följande avsikter (utöver att de såklart ska vara mentalt stabila och friska på alla sätt):

  • Bibehålla och gärna öka vattenpassionen
  • Bevara det fina, mjuka apportgreppet
  • Bevara viltspontaniteten
  • Bevara arbetsviljan och arbetsförmågan
  • Bevara samarbetsviljan och lyhördheten
  • Bibehålla den höga tröskeln för ljud vid arbete
  • Undvika vidareutveckling av resursförsvar och skärpa
  • Bevara intelligensen och lättlärdheten
  • Öka storleken något
  • Bevara pälslaget

Hur jag tänkte i valet av hane för att uppnå ovan kommer att bli ett annat inlägg – som kommer att handla om just hur jag väljer hane.

Lyckades jag uppnå allt jag ville då? Jag kan redan se och förstå att vissa av ovan punkter är uppnådda med råge. Någon punkt får jag avvakta med innan jag avgör och någon punkt nådde jag nog inte hela vägen fram med. Inför nästa parning kommer jag bibehålla vissa ”krav” på hanen och tänka lite annorlunda när det gäller andra bitar. Och så kommer det att vara med varje kull och det är det som är det spännande och fantastiska med att ägna sig åt uppfödning!

Så, jag är egentligen mer intresserad av tankarna bakom en parning och det bör också jag som uppfödare kunna förklara för dig som potentiell köpare. Genom att jag som uppfödare kan ge dig en klar bild av vad jag fokuserat på i valet av föräldrar till din blivande valp, så har du också lättare att avgöra om det är den typen av hund som du tror skulle passa dig.

Oftast är det dock ”mycket motor” och ”mycket will-to-please” man läser att uppfödarna förväntar sig. Och många valpintressenter säger också att det är det de vill ha – förmodligen för att de vet att det är så uppfödarna brukar uttrycka sig. Jag frågar dock alltid de som ringer om vad de menar med ”motor” och med ”will-to-please”? För jag har upptäckt att vi menar olika saker – såväl uppfödare som köpare har olika uppfattningar om vad de betyder.

Så därför kommer de två följande inläggen handla om just det :)!