Golden retriever

Ur ett historiskt perspektiv så är Golden Retrievern en relativt ny ras. Tack vare omfattande forskning som utförts av rashistoriker, dels Elma Stonex, och senare även Val Foss och Frank och Anne Weekes är historien ganska definierad och dokumenterad.

Rasen kommer ur en rad parningar som utfördes av Lord Tweedmouth från 1864 och framåt. Utgångspunkten var hans förvärv av en snygg gulfärgad Flat Coated Retriever som han tog till sin egendom på Guisechan, nära Inverness i Skottland. Han parade denna hund med en Tweed vattenspaniel, en ras som sedan länge är utdöd. Avkommanorna från denna parning parades sedan vid något tillfälle med irländsk setter, ytterligare någon gång med Tweed vattenspaniel och med svart flatcoated retriever.

Avkommorna visade sig vara otroligt arbetsvilliga, följsamma och vackra. Valparna gavs till Lord Tweedmouth’s vänner och familj, särskilt till hans brorson, Lord Ilchester, som också födde upp dem. Och så uppstod föregångarna till rasen vi idag känner som Golden Retriever.

1908 upptäcktes rasen av allmänheten. Lord Harcourt hade fått stor smak för rasen, och hade ett par hundar som härstammade från de ursprungliga parningarna på sin gård i Nuneham Park, Oxford och bestämde sig för att ställa ut dem på en av Kennelklubbens shower. Där skapade de stort intresse. Han ställde dem i en klass som kallades ”Any Variety Retriever” och beskrevs då som gul Flatcoated retriever. Termen ”Golden Retriever” myntades vid den här tiden, och har tillskrivits Lord Harcourt.

När de här hundarna väl hade skådats av allmänheten så var det många som själva ville ha en och rasens popularitet säkrades. En av de personer som såg dem och skaffade en själv var Mrs Charlesworth, som blev den största entusiasten rasen någonsin har haft. Från 1910, då hon fick sin första Golden, till sin död 1954, kämpade och försvarade hon rasens syfte.

Det var Mrs Charlesworth som organiserade andra rasentusiaster så att den brittiska Golden Retriever-klubben bildades 1911, skrev rasstandarna och drev kampanjen för att rasen skulle registreras som en egen ras. Den brittiska kennelklubben hade tidigare registrerat dem som Flatcoated Retrievers. Rasen godkändes av kennelklubben 1913.
När man kikar på K9Data så kan man se vilka hundar oftast förekommer i stamtavlorna och det är tydligt att det är olika för arbetslinjerna och för showlinjerna. Om man följer en showhund (jag testade att följa ett par stycken på K9Data och kikade sen också på några av våra svenska showhundar) bakåt så ser man ofta inga jaktmeriter alls. Det verkar vara fyra hundar som har influerat vår tids s k ”showhundar” mest och det är:

  • Eng. Ch. Camrose Cabus Christopher
  • Eng. Ch. Camrose Talleyrand of Anbria
  • Eng/Ir. Ch. Cabus Cadet JW
  • Sansue Castalian KCJW SGWC

Det verkar för övrigt som om de två första Camrose-hundarna finns med i så gott som alla stamtavlor.

Genpoolen för det vi kallar jaktgolden skiljer sig markant, men även här hittade jag ett par hundar som verkar vara med i så gott som alla stamtavlor. Dessa hundar är:

  • Eng. FT.Ch. Rossmhor of Clancallum
    AFC Holway Barty OS
  • Eng. FT.Ch. Standerwick Rumbustuous of Catcombe
  • Eng. FT.Ch. Mazurka of Wynford

Hundar som jag upplever använts flitigt i svensk avel är hundar från kennel Stjärnglimtens, Vassruggens, Gleen Mhor’s och Doubleuse. Sedan är det enstaka hundar från andra ställen som är återkommande, t ex Jacklaine’s Aragorn, Rockdoves Toffy Gentleman och Sörgoldens Solo. På senare tid kan man se en ökad användning av kanadensiska linjer såsom Ambertrail användas i den nordiska goldenaveln. Nu verkar det även som om det är populärt att använda hundar från kennel Gundog’s Choice.

Det ska bli hemskt spännande att se hur jaktgolden utvecklas, inte bara i Sverige och Skandinavien, utan i hela Europa. Etableringen av flera nya kennlar (inklusive min egen) och en ökning av användandet av kanadensiska linjer kommer säkert att få en påverkan på framtidens hundar.

Källor:
Jeffrey G. Pepper, 2010, The Golden Retriever.
Golden Retriever Breed Council
Natural History by Scottie Westfall, retrieverman.net
Retriever History, presentiavirtualis.wordpress.com
K9data.com
Hunddata