Förväntningar på valpköpare

Jag förväntar mig att du har läst på om rasen och att du vet skillnaden mellan en Golden Retriever av utställningstyp och en av jakttyp. Du är införstådd med att en retriever av jakttyp inte är en hund som kommer att må bra av att leva ett liv där vardagen enbart består av promenader utan behöver få arbeta på ett eller annat sätt. En hund passar inte i en familj med småbarn, där veckoschemat redan är överfullt med aktivteter som inte inkluderar hunden.

Jag förväntar mig att du har utvärderat dina förhållanden och har gjort ett bra beslut om huruvida du verkligen har tid och energi att ta emot en valp i din familj och att du vet varför just en Golden Retriever av arbetslinjer passar dig/er.

Du kan erbjuda ett aktivt liv
Har du enbart tänkt dig en hund till sällskap, promenader och hobbyträning “vid sidan av“, så ska du nog välja en hund av annan ras. Jag ser helst att en hund från mig används praktiskt i jakt och/eller förs på jaktprov. Du måste inte ha meriter sen tidigare, men jag vill gärna att du har intresse i att träna apportering och har som målsättning att starta jaktprov.
Har du planer på att träna och tävla t ex lydnad, någon av bruksgrenarna eller utbilda din hund till tjänstehund så är du också hjärtligt välkommen att höra av dig. Huvudsaken är att du har för avsikt att arbeta och träna aktivt med din hund.
 
Du kommer och hälsar på innan valpköpet
Jag vill att du hälsar på innan du kommer för att hämta valpen. Det ska finnas synnerliga skäl för att du ska få köpa en valp av mig utan att jag har träffat dig innan.
Du får också självklart hälsa på fler gånger under vecka 4-8 om du vill det. Bara hör av dig innan, så jag vet att du vill komma.

Du har planerat ert valpköp och har avsatt tid för valpen
Du bör ha sett över och tömt din kalender fram tills valpen är 16 veckor gammal. Under de första åtta veckorna behöver du lägga mycket tid på miljöträning och socialisering. Den tidiga perioden är avgörande för en valps långsiktiga utveckling och bör planeras väl. Semester, affärsresor eller annat som kräver flera timmar borta från valpen är inte förenligt med det arbete som krävs för att ta hand om en valp och förbereda den inför resten av livet. Dessutom är det inte förenligt med djurskyddslagen att lämna en valp under fyra månaders ålder ensam mer än korta stunder.


Du går valp- och vardagslydnadskurs

Även om du är en erfaren och kunnig valpköpare, vill jag att du går kurs hos en utbildad och diplomerad instruktör med inriktning på s k moderna metoder. En valp behöver lära sig att vistas bland andra hundar och ändå fokusera på dig. Så även om du inte tycker det behövs, så behöver din valp det.

Jag vill också att du väljer en instruktör som jobbar med positiv förstärkning och gärna med klickerträning.

Du ser hunden som en familjemedlem
Jag förväntar mig också att er valp kommer att bli en betydande och älskad familjemedlem. Han eller hon ska leva i ditt hem (inte i en rastgård eller hundstall) och få bra mat, omtänksam och professionell sjukvård och livslångt lärande/arbete. Jag förväntar mig också att mina köpare engagerar sig dagligen i hunden och tränar och aktiverar den under hela livet.

Du röntgar, ögonlyser och testar hunden
När hunden är 12-15 månader ska den höft- och armbågsröntgas och när den är 24 månader ska den helst ögonlysas. Detta gör du på egen bekostnad.  Jag ser också gärna att du mentalbeskriver din hund, antingen genom ett MH-test eller genom BPH.


Du hämtar valpen

Du hämtar valpen hos mig och det finns absolut inga undantag här, såvida inte du befinner dig på en annan kontinent. Du är beredd på att sitta ned för att fika, prata en stund och gå igenom alla papper.

Vilken valp?
Mitt mål är att placera varje valp hos bäst matchande köpare. För att effektivt kunna matcha valparna med rätt ägare, så frågar jag dig om din livsstil, erfarenhet av hundar, och vad du har för planer och förväntan på din valp. Jag för också noggrant dagbok över varje valps reaktioner och personlighet för att ha som stöd. Under deras sjunde vecka, utvärderar jag valparnas temperament utifrån begrepp såsom socialitet, grad av självständighet, aktivitetsnivå, ljudkänslighet, leklust och apporteringslust. Resultatet kan hjälpa till att se till att rätt valp hamnar hos rätt ägare.

Eftersom jag känner valparna bättre än någon annan så låter jag inte någon välja valp själv. Dock kan du uttrycka din önskan efter att ha hälsat på och vi kan diskutera ihop. Det slutliga valet gör dock jag — med hänsyn till valpens personlighet, dina önskemål och det du kan erbjuda en hund.