Valpens tid hos mig

Tiden hos mig är av stor betydelse för valpens framtid och jag lägger ner mycket tid på mina valpar.

Redan innan tiken paras tänker jag på din framtida valp. Förutsättningen för att jag ska para en tik är att hon har ett bra temperament, att hon är frisk, har bra avelsindex och har goda retrieveregenskaper. Detsamma gäller hanen jag väljer ut.

När tiken är parad ser jag till att hon är fortsatt frisk och välmående, glad, varm, trygg och att hon slipper stressiga situationer. Hon kommer också att få extra omtanke, kärlek och närhet under hela sin dräktighet. Detta är särskilt viktigt för mig, då forskning har visat att tikar som blir väl omhändertagna under sin dräktighet får valpar som är mer emotionellt stabila, mjuka och lätthanterliga.

Valparna föds och växer givetvis upp inne hos mig och tar del av det dagliga livet. Valplådan står förberedd redan ett par veckor före valpningen, vilket ger tiken god tid att boa in sig. De första två veckorna är en lugn tid för både tik och valpar. Under denna tid hanteras valparna dagligen, mycket varsamt, i första hand för att säkerställa att de utvecklas väl och mår bra.

 


Från det att valparna öppnat ögonen ser jag till att deras miljö är varierande. Jag lägger in olika föremål av olika material och lukter i valplådan. Detta gör att valparna, när de väl kommer ut för första gången vid 5 veckor, börjar undersöka lite snabbare och med mindre rädslor. Utomhus får valparna uppleva olika underlag och får röra sig fritt i skogen ihop med mig.

När valpen börjar äta efter avvänjning så får de inte bara valpfoder, utan får prova en mängd olika smaker. De får t ex prova ben, tuggpinnar, grönsaker och olika typer av kött. De får alltså möjlighet att tugga och gnaga samt undersöka och uppleva olika smaker.

Jag sitter mycket med valparna, så de lär sig umgås med människor på ett bra sätt. Från ca 5 veckors ålder ser vi till att varje dag ge alla valpar en egen stund med en människa. Den stunden kan innehålla t ex mys, bus, ny miljö eller äventyr. Det viktigaste är att valpen är med en person utan sina syskon och mamma.

Besökare får komma och hälsa på från vecka 4-5 och då får valparna träffa alla möjliga typer av människor. De får också träffa andra vuxna, stabila och mjuka hundar. Vid ca 7-8 veckor går jag första koppelpromenaden med valpen där den får lära sig att ha på sig ett koppel och halsband. De kommer också att få åka bil.

I vecka 6-7 gör jag även ett litet personlighetstest för att ytterligare kunna se en del av valparnas specifika egenskaper och på så sätt bättre para ihop rätt valp med rätt matte/husse. Jag ser dagligen hur valparna utvecklas och beter sig tillsammans med sina syskon och övriga hundar och hur de handskas med nya utmaningar, så detta är bara kompletterande.

All berikning och socialisering sker med valparnas och tikens bästa för ögonen. Allt sker så stressfritt som möjligt och i varje valps individuella takt.


I vecka 8 är valpen redo att flytta till sitt nya hem.