Begrepp vi slänger oss med: ”Motor”

Det har hänt att jag stått och pratat med någon som hållit sin stressade, förväntansfulla hund i kopplet och hört dem säga ”ja, han har så mycket motor”. Eller så har jag tränat med någon som har en energisk hund som bara rusar och inte lyssnar ett dugg på husse som står där och försöker kalla in hunden, varpå husse suckar ”jag ville ha motor, men inte så här mycket”.

Jag gillar inte när man, medvetet eller omedvetet, försöker dölja eller bortförklara stress, olydnad, över- och understimulans med att hunden har ”mycket motor”. Ofta används dock begreppet om allt som verkar vara en stimmig, energisk och överexalterad hund – och det utan att man reflekterar över vad begreppet egentligen innebär.

Jag vet vad begreppet betyder för mig och vad jag menar när jag säger ”motor”. Och det tänkte jag förklara nu. Allt för att du som valpköpare ska kunna avgöra om det jag menar är det du är ute efter. Men först tänkte jag titta på själva ordet eftersom jag tänker att det finns en anledning till att vi valt just det. Vad där en motor egentligen?

Jo, en motor är en maskin som omvandlar energi till mekanisk rörelse och värme. Oftast tänker vi då på en bilmotor och det är just en sådan jag vill använda i mitt resonemang. För vad förväntar vi oss av en bra bilmotor? Jag är inte någon mekaniker och verkligen inte någon bilexpert, men vet ändå att följande är saker jag förväntar mig av en bilmotor:

 • Att den är lättstartad och lätt att stänga av
 • Att den har en tyst och jämn gång
 • Att den kan gå på både lågvarv och högvarv och har flera växlar
 • Att den kan gå från 0 till 100 relativt snabbt
 • Att den har lång livslängd med rätt underhåll
 • Att den har låg bränsleförbrukning
 • Att den ska kunna tugga på hela dagen om jag behöver köra långt

När jag ser på min lista (som säkert kan göras längre) och tänker på vad jag menar med motor hos min hund – så menar jag i mångt och mycket precis samma saker.

 • Hunden ska snabbt kunna gå in i fokuserat arbetsmode när det behövs och lika lätt kunna slappna av och bara vara när det behövs. Häri ligger den s.k. av- och påknappen, som retrievern också bör ha.
 • Hunden ska kunna jobba tyst och i jämnt tempo
 • Hunden ska kunna springa fort och långt som transport till en markering eller som ett linjetag, samtidigt som den ska kunna sakta in och arbeta noggrant när det behövs.
 • Hunden ska kunna jobba på låg växel då det är lite lugnare eller där det krävs större koncentration och snabbt kunna växla upp då det blir intensivt och mycket.
 • Hunden ska orka länge – den ska orka arbeta en hel dag, med kortare pauser emellan passen. Vid praktisk jakt kan det handla om flera timmars arbete på en dag och pauserna som bjuds är få och inte särskilt långa alls.
 • Hunden ska också orka långt upp i åldern – förutsatt att den får rätt fysträning, näring och omvårdnad och får vara frisk för övrigt.wp-1473756898776.jpg

Tänk vad mycket som döljer sig i ordet ”motor” för mig! Och vad förvånansvärt lika krav jag har på min hunds ”motor” som på min bils. Skulle jag sammanfatta min syn på begreppet ”motor” så skulle jag nog välja ”hundens arbetsförmåga” – för det sammanfattar nästan alla ovanstående punkter ganska bra. Om hunden saknar någon av de ovanstående punkterna så kommer arbetsförmågan också sjunka på endera sättet.

En sak som bör noteras är att de flesta av ovanstående krav kommer hunden inte kunna leva upp till om den är stressad. En stressad hund tar slut alldeles för fort – just för att den inte har förmågan att fokusera sin energi på det den ska och när den ska. Den stressar och tar fullständigt slut efter ett tag. Precis som en motor som rusar på högvarv – den blir snabbt för varm och börjar ryka och tar helt slut.

En annan sak är att många retrievers idag har massor med energi – de vill mycket och är pigga och glada. Men många av dem har vare sig den mentala eller fysiska förmågan att arbeta 6-8 timmar mer eller mindre i stöten.  De saknar den s.k. ”motorn” i min mening. Viss motor kan man träna upp, men alla har inte den förmågan helt enkelt. Därmed är det inte sagt att en hund med hög energinivå inte behöver jobba – det behöver de absolut – annars kommer man få problem p.g.a. understimulans i slutändan. Men en hund med mycket ”motor” kräver någonting annat – både fysiskt och mentalt, vilket också ställer andra krav på ägaren.Lykka11

Så en hund med ”mycket motor” är absolut inte detsamma som en pigg och energisk hund – även om en sådan hund ofta är pigg och har mycket energi. Så nästa gång du hör eller ser en uppfödare beskriva sin hund ha ”mycket motor”, så be dem förklara vad de menar. En del verkar mena ”intensiv, högaktiv, energisk”, andra använder det om sin stressade, understimulerade hund eller som en ”vilja att göra saker”. Det finns ingen definition på begreppet och inget är väl fel – men fråga och bilda dig en egen uppfattning. Och framför allt; vad menar du när du ringer till mig och säger att du vill ha en hund med ”mycket motor”?