Träning vid Krusasjön, Krusaån och sökkurs

Dagen idag började lugnt med en längre promenad. Jag var väldigt nöjd med Gale på promenaden, som gick lös hela rundan, lyssnade på alla inkallningar och självmant kom för check-in ofta. Hennes jaktinstinkt har ökat markant och jag har fått styra upp henne ordentligt länge, men äntligen verkar allt trist slit börja betala av sig.

När vi kom tillbaka packade jag in Fame, Gale och Hope i bilen och så åkte vi till Krusasjöns badstrand. Den ligger bara 1 km bort, men för att enkelt kunna träna alla 3, så tog jag bilen.

Jag började med Gale. Vi gick ner och jag satte fast henne i kopplet på stranden, en bit upp. Givetvis var det icke-stryp på kopplet och jag var noga med att kopplet inte skulle vara sträckt, men heller inte helt slakt. Anledningen är att om det är sträckt, så känner hon att hon sitter fast och stadgan blir beroende av kopplet och om det är för slakt, så blir knycken alltför kraftig om hon skulle kasta sig ut tycker jag.

Första gången försökte hon slänga sig efter stenen och pep när hon insåg att hon satt fast. Jag insåg att det måste jag ta tag i direkt. Så med hjälp av omvänt lockande fick jag bara ett ynka mini-pip andra gången och komplett tystnad tredje gången. Vi gick sen fotgående runt den lilla udden intill vattnet, stannade vid ett ställe och satte oss och pausade på en sten halvvägs ut i vattnet. Jag drack en mugg te för att få mig själv att bara sitta avslappnat och lugnt. Sen forsatte vi runt den lilla udden (totalt fotgående kanske 50-60 meter, inte mer) och när vi kom tillbaka så upprepade jag stadgeövningen en sista gång och hon satt superfint. Den sista gången har jag här nedan på film.

Gale’s 4:e övning stadga vid vatten

Sen tog jag Fame. Hon fick börja med att gå fot ungefär halvvägs från bilen ned till stranden och sen ett varv runt udden.

Fame började med fotgående

Väl tillbaka på stranden fick hon en sten, vände och gick. Sen fortsatte vi runt udden och hon fick 3 stenar på olika ställen och vi bara fortsatte efter vare kast. Hon satt superfint, tyst och följde mig som en skugga. Efter avslut fick hon bollen som belöning och då kunde hon leka med den vid sidan om stranden utan att dras till vattnet. Sen gick vi fotgående en bit tillbaka till bilen.

En av alla stenar som kastades.

Hope fick göra samma övning som Fame, men Hope fick också strosa runt i vattnet på eget bevåg efteråt. Jag vågar det med henne eftersom jag inte har riktigt samma ambitioner med henne. Hope var också superduktig idag.

Efter att ha tagit tag i städning, lunch, rastning och annat småplock här hemma så lade jag ut ett litet sök med 5 dummies (2 svarta, 2 camouflagefärgade och en röd) i skogen bakom mitt (i lövpartiet på höger soda längs grusvägen). Gick och hämtade Fame och plockade med 3 stenar. Vi gick fot ut till söket, varpå Fame fick hämta hem alla 5 innan hon fick belöning. De låg inte så svårt, då min avsikt var att hon skulle få uppleva hämta ”många” innan belöning denna gången. Hon gjorde det med bravur!

Vi gick sedan fot över träningsängen och ner mot Krusaån där vi vinklade vänster och gick längs med ån. På ett 3 ställen stannade jag, satte Fame kastade en sten, gick tillbaka och plockade upp henne. Eftersom det gick så bra, så gjorde jag nästa steg en gång för att se om det funkade. Jag och Fame vände ryggen åt ån, gick fot rakt ut en bit och så satte jag henne och fortsatte ut 10-15 meter och lade ner en dummy. Jag gick tillbaka, plockade upp Fame och gick ner till ån. Där satte jag henne 2-3 meter från vattnet och kastade en sten jag hittade på åkern tidigare. Jag gick tillbaka och plockade upp Fame, tog ett par steg mot dummyn och skickade sen på en linje rakt ut. Hon spikade den! Och givetvis fick hon sin Kong-pip-tennisboll som belöning!

Så sjukt nöjd med Fame idag!

Ikväll har jag suttit och lyssnat på första delen i Anna-Lenas digitala sökkurs. Massor med bra tankar och lusten att ta tag i och träna sök blev stor – särskilt med Gale!

Men nu är det dags att sova, det sägs att jag ska jobba imorgon. Imorgon kväll får det nog bli ett lydnadspass för gänget, tror jag.