Rallytävling och första uppgifterna från Anna-Lena

Idag bar det av till Åhus Brukshundklubb för att starta Bliss i rallylydnadens nybörjarklass. Bliss har sedan innan 2 godkända resultat och jag satsade på att 1 start skulle räcka. Jag har ju 6 hundar, så jag får tävla så att tiden i bilen och på tävlingsplatsen inte blir allt för lång. Jag KAN ta med mig alla 6, men jag undviker det då de faktiskt har det bättre hemma där de kan sträcka ut sig och vila ordentligt. Med mig hade jag således Bliss, Fame och Gale. De båda unghönorna behöver miljötränas och detta var ett utmärkt tillfälle.

Jag kände mig inte ett dugg nervös förrän alldeles precis innan vi skulle kliva över bandet. Anledningen är att jag inte bryr mig om rallylydnadsmeriterna alls och Bliss är 8 år och det gör inget om det skiter sig. Så det är en utmärkt kombo för att bara TRÄNA på att TÄVLA! Bliss märkte direkt att jag belv nervös. Hon klättrade lite på mig och skulle ”hålla arm”. Men vi lyckades ta oss ur det lite snabbt och var redo när vi väl klev in över bandet. Så här såg dagens bana ut:

Domare: Carina Ljungberg

Domaren (eller snarare domaraspiranten) gjorde en banvandring med oss och sen fick vi 8 minuter på oss att gå banan. Jag var noga med att gå HELA banan och inte bara gå förbi konerna eller peka mig igenom dem från sidan. Jag var noga med att säga de signaler jag har och göra de handrörelser jag ska. Jag kom där och då att jag ju också måste ha kopplet i nybörjarklass och hann bli lite stressad av det, men tänkte sen att det sak nog gå bra ändå.

Bliss uppvärmning bestod i att jag tog ut henne, lät henne kissa och sen påminde jag henne om att inte vara för tung i rumpan (lydnadshund egentligen) och tränade lite av momenten borta vid parkeringen. Sen satte jag in henne och gick och tittade på andra som tävlade.

Efter en stund gick jag och hämtade Bliss igen och hon fick möjlighet att ligga vid sidan om mig nära fiket och bara ta in miljön. Hon bryr sig vare sig om hundar eller folk, så hon är väldigt enkelt så sett. När det var två hundar innan vår tur, så värmde jag upp henne lite igen och påminde igen om den där rumpan. Sen ställde vi upp inför ingång på plan. DÅ först kom fjärilarna på riktigt.

När vi klev över bandet kändes det bra. Hon var med mig, helt klart. De första två momenten gick superfint. Vid det tredje, där hon ska gå runt mig, så missförstod hon min handsignal och trodde jag pekade på skylten och var framme och nuddade den (så ”nudd” i protokollet). I femte momentet, när hon ska sätta sig framför mig efter två steg, så försöker hon komma in till sidan och sätter sig nästan som i lydnad istället, vilket gav oss en felövning (-10 poäng i protokollet). I åttonde momentet blir det en miss och jag stannar istället för att göra det i en rörelse, så förarfel och bristande samarbete (FF, BRIS). Sen var det i moment 14 som jag inte gav Bliss tillräckligt med utrymme mellan mig och skylten, så hon valde att gå runt hela skylten istället, vilket gav oss bristande samarbete (BRIS). Totalt landade vi på 80 poäng och jag är ändå nöjd. Jag har mycket att lära och jag måste nog köpa ett gäng skylthållare för att både jag och hundarna ska lära oss förhålla oss till dem.

Men det var en superkul dag och det gav massor med energi. Iris, Fame och Gale var med och miljötränade och jag säger bara; vilka underbara tjejer det är!!!

Fame’s första pass stadga vid vatten

Vi började med att gå fot längs med den lilla ån hemma (Krusaån). Jag hade enligt instruktion Fame i koppel utan strypfunktion. Efter en stund stannade vi och jag satte fast henne i ett träd 3 meter från ån och gick fram och kastade en sten i ån. Gick tillbaka, tog kopplet och erbjöd henne en godis och vände från vattnet bort från Fame, så att hon aktivt verkligen fick följa mig. Vi gick en liten båge och gick sen närmare ån lite längre fram, gick 20 meter och ställde upp igen. Lät kopplet ligga på marken denna gången för Fame satt stadigt och tyst första gången. Vi upprepade övningen och sen gick vi igen och upprepade en tredje gång.

För filmningens skulle satte jag sen upp kameran på två ställen och filmade. Här sitter hon lös och hon vänder med mig lös. Detta kommer vi upprepa imorgon på samma ställa och eventuellt vid annat vatten också.

Fame

Hope fick också prova och hon tyckte nog detta var svårare än vad Fame gjorde. Men här nedan visar hon att hon minsann kan hon med.

Härlig dag med massa träning. De andra hundarna har med tränat – allihop. Men nu orkar jag inte skriva mer idag.