Uppfödare borde ha samma ”anställningsintervju” som valpköpare

När någon ringer mig för att de är intresserade av att köpa valp så är det inte helt ovanligt att det är en nervös och lite famlande röst jag möts av när jag lyfter på luren. Ofta brukar samtalen sluta bra och vi är inte sällan väldigt överens om att huruvida en valp från min uppfödning passar eller inte. Hittills har det inte varit någon som blivit ledsen eller sur om jag nekat – åtminstone inte vad jag vet. Snarare har det hänt att vi skrattat ihop och så har personen i andra änden sagt att ”jaja, men då är vi i alla fall överens om att det inte är av dig jag ska köpa valp.” För det handlar ju trots allt om att ha en dialog.

Men vad är det då som gör att man blir lite nervös? Det jag hör när jag pratar med vänner och bekanta och av det som går att utläsa på sociala medier och andra forum, så är det att man är rädd att man inte ska ”duga” åt uppfödaren. Tänk om man säger något som inte passar uppfödaren och därför blir nekad att köpa valp? Tänk om det man har att erbjuda en hund inte är gott nog eller om erfarenheten man har inte räcker?

Det är lite som att gå på anställningsintervju. Och ja, det är ju så att vi uppfödare vill försäkra oss om att valpar vi fört till livet och försökt ge absolut bästa möjliga start hamnar hos någon som har för avsikt att ta fortsätta göra sitt allra bästa. Vi vill såklart att hundarna ska få leva ett, vad vi anser vara, aktivt, kärleksfullt och meningsfullt liv och det är det vi försöker försäkra oss om att den kommer att få.

För att kunna försäkra oss om det så behöver vi såklart ställa en mängd frågor om hur den potentiella valpköparen lever, vilka tidigare erfarenheter man har, vad man har för planer med sin nya familjemedlem och mer specifika frågor kring vad det är för egenskaper man söker i en hund. För min egen del är den personliga kemin nästan lika viktig som svaren i sig. För jag vill ha en kontinuerlig dialog och kontakt med mina valpköpare under mer eller mindre hela hundens liv.

Det intressanta i det här är att jag sällan får frågor från valpköparna om vad jag som uppfödare erbjuder dem. Jag tror aldrig jag fått frågan kring t ex hur tiken har det under dräktigheten, hur valparna har det under tiden hos mig, vad jag gör för att socialisera och miljöträna dem, varför jag valt just den hanen till min tik eller vad jag erbjuder valpköpare i form av stöd, träning och annat efter att valpen flyttat.

Varför är det så? För visst är det väl så att man har vissa förväntningar på både valp och uppfödare när man ska hitta sin nya livskamrat för de kommande 15 åren? Så borde inte uppfödaren också få svara på frågor? För visst är det ändå så att jag som uppfödare är på ”anställningsintervju” hos dig som valpköpare med?


Vad ska jag fråga då?
Men vilka frågar kan/ska man ställa? Här kommer en lista på förslag till frågor som du kan ställa till en uppfödare du är intresserad att köpa valp av. Du behöver förmodligen inte ställa allihop – välj ut de som du tycker är viktiga och som du inte fått svar på via hemsida eller annat vis (om du ställer frågor som är besvarade på t ex hemsida verkar det inte som om du ens kollat där först). Kom också ihåg att du bör ha tänkt igenom vilka svar du förväntar dig, så du lite lättare kan avgöra om just den kenneln är intressant för dig.

Uppfödaren
Vilken utbildning har du (uppfödarutbildning/etologi/instruktör/genetik etc)?
Hur många kullar har du per år?
Vad har du för erfarenhet av att träna hund själv?

Uppfödarens hundar
Hur många hundar har du/ni?
Hur bor/lever dina/era hundar?
Hur mycket motion får hundarna?
Vilka aktiviteter gör du/ni med hundarna?
Tycker du det är viktigt att meritera hundarna? Varför/varför inte? Om ja, inom vad och varför?

Rasen
Varför har du/ni valt uppfödning av just den rasen?
Vad är det bästa resp. sämsta med rasen enligt dig/er?
Finns det saker man bör tänka på som ny inom rasen?
Finns det hälsoproblem eller mentala problem inom rasen och hur tänker du/ni kring det?

Stöd och support till valpköpare
På vilka sätt stöttar du dina valpköpare den första tiden resp. när hunden är vuxen?
Erbjuder du träningshjälp, kurser, valp- och kennelträffar? Hur ofta?
Om jag skulle bli sjuk eller något annat oförutsett skulle hända (eller om jag faktiskt ångrar mig bara) – tar du tillbaka valpen/hunden?
Har du några andra förväntningar på mig?
Hur ställer du dig till eventuell kastration?
Finns det någon valpköpare från tidigare kull som referens?

Uppfödning och hantering av valparna
Hur har tiken det under dräktigheten? Hur/var bor hon?
Hur och var är valparna de första veckorna?
Var är valparna sen (såväl natt- som dagtid) – från ca vecka 3-8?
Vilken form av miljöträning och socialisering gör du?
Gör du något valptest?
Vem väljer valp – uppfödaren eller valpköparen? Om uppfödaren väljer – hur görs det?
Filmar och fotograferar du valparna så vi kan följa utvecklingen?
Hur många gånger får man komma och hälsa på och från när?

När du hittat en specifik kull
Berätta om tiken. Hur är hon? Vad är hennes bästa resp. sämsta sidor?
Berätta om hanen. Hur är han? Vad är hans bästa resp. sämsta sidor?
Berätta om kombinationen? Varför just den hanen till den tiken?
Vad är den beräknade inavelsgraden på kullen?
Vad förväntas valparna ha för egenskaper som vuxna individer?
Hur är hälsan och mentaliteten i linjerna bakåt? Finns det sjukdomar eller mentala problem att vara medveten om?
Hur gamla har hundarna i linjen bakåt blivit?
Vad är HD- respektive ED-index på kullen, om det finns för rasen? Annars, vad är HD- och ED-status (ev. patella eller annat beroende på ras) på föräldrarna och deras syskon?
Finns DNA-resultat på av rasklubben rekommenderade DNA-tester? Om inte, varför inte?

Om uppfödaren gärna svarar på dina frågor och du tycker att det känns bra, så är det läge att åka och hälsa på de vuxna hundarna och då kolla lite extra på tiken som ska paras. Men kolla även på de andra hundarna och se om det känns bra. För de vuxna hundarna på kenneln ger en liten inblick i vilken typ av hund du kan tänkas få om du väljer en valp från den kenneln. Fundera också över hur det känns med just den uppfödaren – även det ska kännas bra och förtroendeingivande.

Bästa valpköparen!
Den bästa valpköparen i mina ögon ÄR just den som frågar och har förväntningar på mig som uppfödare. Jag blir GLAD av frågor – för det gör att jag genast känner stort förtroende och tänker ”här har vi någon som verkligen vill att det ska bli bra och som ställer krav på sin uppfödare”. Givetvis krävs det att valpköparen svarar tillfredsställande på mina frågor också, men att ha en dialog känns oerhört viktigt.

Så med det här vill jag ha sagt att var inte nervös – det ska klicka lika bra för dig som det ska för uppfödaren. Var kräsen, våga fråga och se till att ha med såväl huvud, mage som hjärta i ditt val av uppfödare.

Och varmt välkommen att kontakta mig om du är intresserad av en jaktgolden – gärna med massor av frågor ;).

4 thoughts on “Uppfödare borde ha samma ”anställningsintervju” som valpköpare

Lisa Adeborn
26 november, 2019 at 14:13

Hej Ulrika!
Känner väl igen mig i ditt inlägg. Kunde inte detta inlägg kommit innan jag ringde dig och var nervös:)
Ville bara säga att för det första så är din hemsida väldigt innehållsrik. Här hittar man det mesta om dig och dina hundar!
Vi har varit i kontakt med många andra kennlar men enbart fått ett nej direkt. Kan vara därför det finns en nervositet i det hela. När man har bestämt sig för att köpa en hund och bestämt sig för en speciell ras så vill man så mycket. Förhoppningsvis så får vi komma och hälsa dig och dina hundar! Hoppas vi hörs snart! Mvh Lisa Adeborn

Svara
Zarah
21 februari, 2021 at 16:03

Älskar detta inlägg!! Klokt och viktigt.
Bokmärker dig genast i min mapp över potentiella uppfödare. Just nu är fokus: hitta rätt person med rätt inställning. Sen kommer jag nog ringa dig, och vara nervös, och ha en miljon frågor… 😉

Svara
Flickerin' Flames
23 februari, 2021 at 14:41

Hej Zarah,
Tack för fin kommentar! Och du är hjärtligt välkommen att höra av dig när du vill!
Mvh
Ulrika

Svara
Johanna
10 mars, 2023 at 09:13

Hej

Nyttig läsning!
Jag är i färd med att skaffa en till hund, en helt ny ras för mig även om jag träffat på den såklart.
Har fått kontakt med en uppfödare och ska åka dit och hälsa på och ev ta med valpen hem om 2v.
Jag har läst på mkt om rasen på diverse sidor och forum och bollade mina funderingar med uppfödaren kring de negativa sidor som påstods om rasen.
Då blev hon plötsligt avig och ville inte längre sälja valpen…
Hur kan det vara fel att vara undersökande och frågvis när man ska köpa ny ras?
Gjorde jag fel?

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *