Muta, belöning eller förstärkning? – dags att reda ut begreppen

Första gången någon går en kurs för mig upplever jag ofta, i början, en viss tveksamhet till mina metoder. Ofta har de som är tveksamma inte gått på en kurs där man uteslutande använt sig av positiva träningsformer tidigare och då upplevs det som att hunden ”bara gör det för godisets” skull. De flesta vill att hunden ska lyda ”för att jag säger det”.

Nu är det tyvärr inte så enkelt att hunden bara lyder ”för att vi säger det”. Det kommer aldrig att bli så, hur gärna vi än vill! Det är vetenskapligt bevisat att så är inte fallet, så det är meningslöst att försöka sträva dit hän. De kommer på inkallning och går fint i kopplet av en av följande två anledningar:

1)    För att få något som de vill ha – godis, leksak, kel eller liknande
2)    För att undvika något de inte vill ha – ryck i koppel, skrik, slag eller knip

Nu finns det säkert en och annan pessimist som tänker ”men min förra hund lydde ju för att sade det”! Är du säker på det? Gick din hund fot redan som valp ”bara för att du sade det”? Tränade du aldrig det? Jo, säger du, såklart jag gjorde – i början!  Om du inte betalade din hund för att gå fint – vad gjorde du när den drog? Röt åt den? Ryckte till i kopplet? I så fall gick hunden fot resten av livet för att undvika att bli ryckt i och skrikt på. Dvs du använde dig av negativ förstärkning i din inlärning – vilket forskningen absolut säger fungerar, även om det inte är det mest effektiva. Men inbilla dig aldrig att hunden gick fot ”bara för att du sade det”!

Vi ska inte inbilla oss att någon levande varelse gör något ”bara för att”. Det gör inte vi heller. Jag går inte och borstar tänderna om jag inte vet att det gagnar mig i det långa loppet – dvs jag vet att det förmodligen leder till att jag slipper tandvärk och obehagliga tandläkarbesök. Jag går inte till jobbet om jag inte får min lön och jag hade som barn aldrig gjort min läxa om jag inte vetat att det lett till bättre betyg, beröm av mina föräldrar och kanske en belöning i form av ett par nya jeans eller dylikt. Som liten hade jag aldrig lärt mig gå om det inte lett till att jag kunde ta mig till platser snabbare och lättare eller nå spännande saker som jag ville komma åt. Om mina ansträngningar inte lett till resultat hade jag jag istället fortsatt krypa.

Alla organismer fungerar likadant – forskare har bevisat det om och om igen: på hundar, katter, råttor, delfiner, valrossar, apor, fåglar, fiskar osv. Det är nämligen så att konsekvenser driver beteenden. Det är vetenskapligt bevisat av Thorndike genom hans ”Law of Effect” – den s k effektlagen (se gärna mitt inlägg om ”Thorndike och konnektionismen”).

Nåväl, låt oss backa tillbaka till de här kursdeltagarna som kommer för första gången och ställer sig sådär tveksamma till mina metoder. När jag frågar dem vad det är som känns så fel så är det just det här med att: ”ja, men jag mutar ju min hund till att göra det jag vill!”. Efter att jag fått samma svar ett par gånger började jag fundera och vid ett tillfälle passade jag på att baka in diskussionen kring mutor i min första teorilektion och plötsligt fick jag ett helt annat gehör redan från start.

Jag upptäckte då att det finns ett stort värde i att gå igenom skillnaden på mutor, belöningar och förstärkningar redan vid första tillfället. Detta för att få dem att förstå att hunden inte arbetar för en muta – utan för en ”lön”. När de väl förstått konceptet så brukar de tycka att det känns väldigt självklart. För vem skulle arbeta utan lön? Inte jag, inte du, inte delfinerna (fisken) och inte bina (honungen som bildas). Elefanterna skulle inte göra sina långa vandringar om det inte ledde till belöning i form av vatten och bad. Fågelhanen skulle inte sjunga så vackert om det inte ledde till att han så småningom träffade en hona. Ja, listan kan göras hur lång som helst!

Så vad är då skillnaden på dessa tre begrepp?

Muta
En muta är enligt svenska akademins ordbok:

1) gm pänningar, gåvor o. d. vinna (ngn) på sin sida l. förleda (ngn att göra ngt som är orätt l. oriktigt o. d.), besticka, köpa (se d. o.: )
2) oeg. l. bildl.: göra (ngn) gynnsamt stämd för sig gm böner, smicker, vänlighet, traktering o. d., intaga (ngn l. ngt) till sin fördel; förleda; särsk. i uttr. muta ngn till ngt, locka ngn till ngt.

Exempel på mutor:

 • Vi erbjuder tulltjänstemannen pengar så att han släpper igenom oss trots att vi har alldeles för mycket alkohol med oss
 • Vi erbjuder polisen en 1000-lapp på plats för att slippa få fortkörningsböter.
 • Vi säger till barnet att om han äter upp alla grönsakerna så får han gå till lekplatsen efteråt

Belöning
En belöning är enligt svenska akademins ordbok:

till lön l. vedergällning l. vederlag (för välförhållande, förtjänster o. d.) begåfva (ngn med ngt) l. tilldela l. gifva (ngn) ngt; vedergälla; äfv.: löna; i sht i fråga om ngt som (frivilligt) tilldelas ngn ss. utmärkelse l. uppmuntran l. tecken till erkänsla l. tillfredsställelse; ej sällan motsatt STRAFFA

Exempel på belöningar:

 • Vi blir befodrade eller får extra löneförhöjning när vi gjort ett bra jobb
 • Vi blir utsedda till årets medborgare och får ett pris för vårt engagemang i kommunala frågor.
 • Vi säger till barnet när han ätit upp alla grönsakerna: ”vad duktig du var, nu ska vi gå till lekplatsen!”

Alla ovanstående belöningar delades ut efteråt och var inte uttalade innan.

Förstärkning
En förstärkning är enligt svenska akademins ordbok:

”med avs. på egenskap l. tillstånd o. d.: ökning; stärkning”.

Dvs ett beteende stärks eller frekvensen på hur ofta det utförs ökar.

Exempel på förstärkningar:

 • Vi tröttnar på barnets skrikande i affären och köper till slut en tablettask i alla fall. Barnets skrikande blev förstärkt.
 • Vi kör alldeles för fort, men lyckas till vår glädje komma fram till vårt mål mycket fortare än planerat och utan att bli upptäckta. Fortkörningen blev förstärkt.
 • Vi fångar en fisk efter en stunds fiskande. Fiskandet blev förstärkt.

Den stora skillnaden mellan muta och belöning är att en muta presenteras INNAN och en belöning EFTER. Sedan lär vi oss ganska snabbt att om vi beter oss på ett visst sätt så kan en belöning väntas. T ex om barn brukar få göra roliga saker om de äter upp alla grönsakerna eller gör läxan ordentligt, så kommer de att börja göra det allt oftare. De är medvetna om att en tom tallrik kan leda till en stund på lekplatsen. Men även om de vet om det, så är det inte att betrakta som en muta – de vet inte om det gäller idag också och de vet heller inte om belöningen är densamma.

I hundvärlden
Låt oss nu gå igenom vad de egentliga skillnaderna i hundträningen detta innebär:

1)    En muta är något vi presenterar för hunden INNAN den utfört det vi vill – dvs vi lockar den till att göra något. Som ordboken säger – det är något vi utdelar för att ”vinna över hunden på vår sida” och få den att göra det VI vill istället för det den själv vill. Följande är exempel på mutor i hundvärlden:

 • Vi för en godisbit över huvudet på hunden för att få den att sätta sig.
 • Vi går med en godisbit i handen för att hunden ska gå med oss och inte dra i kopplet
 • Vi står med en tubost som hunden får slicka på medans någon känner igenom hunden för att få hanteringen att fungera
 • Vi försöker få hunden att gå på obehagligt material med hjälp av att hålla n godis en bit framför näsan på den.

I alla ovanstående exempel lockar vi hunden till att utföra något den inte annars skulle ha gjort.

 2)    En belöning är något hunden får EFTER att den utfört något vi tyckte var bra. Ordboken säger det är något som frivilligt utdelas av oss som en uppmuntran och erkännande. Följande är exempel på belöningar:

 • Vi delar ut en godbit när hunden har satt sig på vårt ”sitt”
 • Vi leker dragkamp med hunden när den gått fint utan att dra i kopplet en liten bit.
 • Vi klappar om hunden när den kommer på vårt inkallningsord.

Många gånger argumenterar här deltagarna här för att ”ja, men hunden vet ju att jag har godiset i fickan!”. Ja, men vet du kanske inte att du får lönen varje månad? Skulle du gå till jobbet lika villigt och arbeta lika effektivt om du bara fick lön vissa månader? Och om du dessutom fick den allt mer sällan – ju bättre du blir på ditt jobb? Inte jag i alla fall! Dessutom – kom ihåg vad jag skrev ovan om barnet och grönsakerna!

En annan aspekt att ta hänsyn till är vad hunden betraktar som belöning. Alla hundar känner sig t ex inte belönade av en klapp. Men vad som kan betraktas som belöning får bli ett annat inlägg 🙂 

3)    En förstärkning är något som ökar sannolikheten för att ett beteende ska utföras igen. Många blandar ihop det här med belöning. Alla belöningar leder inte till upprepat beteende, men det gör förstärkningar. Alla förstärkningar är heller inte belöningar – men många är. Dessutom finns förstärkare runt oss hela, hela tiden och vi kan inte alltid styra dem. Motsatsen – bestraffning – leder till minskad sannolikhet för att beteendet ska upprepas. Sedan finns det två varianter på förstärkningar och bestraffningar: positiva och negativa – men det får också bli ett annat inlägg.

Exempel på förstärkningar som våra hundar får:

 • Vi klappar en hund som hoppar på oss när vi kommer in genom dörren. Hoppandet blir förstärkt.
 • Cyklisten som cyklar förbi vårt hus försvinner när Fido skäller frenetiskt på den. Skällandet blir förstärkt.
 • Vi belönar hunden med en godbit när den går fot fint. Fotgåendet blir förstärkt.

Exempel på när en belöning inte är en förstärkning är om din hund inte bryr sig om det du vill erbjuda som belöning. Du kanske vill erbjuda en tråkig leversnitt när hunden hellre vill ha sin boll. Beteendet du vill belöna blir då inte vidare förstärkt – särskilt inte om din hund knappt vill ta det du erbjuder.

De två första exemplen är exempel på när en förstärkning inte är en belöning. Att cyklisten försvinner är inte en belöning, men eftersom hundens jagande ledde till att cyklisten blev bortjagad så lyckades hunden och beteendet blev förstärkt.

Ja, det är klurigt – men ack så spännande. Eller hur ;)?

Aldrig muta sin hund?
Sen vet jag egentligen inte varför det är så hemskt att muta sin hund? Jag tycker inte att man ska göra det i all evinnerlighet, men på en kurs kan det ta lång tid innan hunden bjuder på ett ligg och för att få hunden att komma igång kan det vara en ett sätt att komma igång. Inga kursdeltagare blir särskilt nöjda om de går en hel kurs och hunden kanske bara lägger sig 1-2 gånger. Men jag vill alltid att godiset ska bort ur handen efter mellan 1-3 försök. Som sagt, det handlar bara om att få igång rörelsemönstret.

Många trix kan vara knepiga och  svåra att få till genom shejping och då kan en muta för att få igång rörelsemönstret vara ett gott alternativ. 

Det kan finnas andra situationer, där en muta blir en ”nödlösning”. Om t ex man har en hundaggressiv hund och en annan hund plötsligt dyker upp på ett alldeles för nära håll så skulle i alla fall jag hellre välja att sätta köttbullen i näsan och undvika ett totalt misslyckande än att ta ett jättesteg tillbaka i min träning. Så om en muta fungerar i den situationen, så tycker jag man ska använda den,

Det kan säkert finnas fler situationer då användandet av mutor är väl berättigat! Skriv gärna en kommentar om du har fler exempel!

Avslutningsvis
Vi måste förstå känslan av att muta sin hund som många har när de börjar med arbeta uteslutande (eller så gott som uteslutande) med positiv förstärkning. När vi förstår och accepterar att det är så många upplever det så kan vi också förbereda oss och ha en bra genomgång så att vi kan skapa en förståelse för hunden och för våra metoder.

Jag tror att en genomgång av begreppen ihop med grundläggande inlärningspsykologi är ett alldeles ypperligt sätt att inleda en grundläggande vardagslydnadskurs på. Jag får alltid många positiva kommentarer kring mina teoriavsnitt och många gånger känner mina deltagare att de fått en helt annan syn på hundträning (eller i alla fall står det så i kursutvärderingarna 🙂 ). Därför hoppas jag att jag genom att dela med mig av mina erfarenheter kan ge inspiration och idéer till andra kursledare!

6 thoughts on “Muta, belöning eller förstärkning? – dags att reda ut begreppen

Kenty Magnusson
12 januari, 2012 at 22:33

Hej! Tack för dina intressanta bloggar.
Men här hänger jag upp mig på ett ord Du försöker förklara och föra in i hundträningen, ordet är MUTA.
Jag tror att vi istället borde sätt begreppet MUTA som mänsklig egenskap.
”Tillför inte hunden mänskliga egenskaper som helt eller delvis saknar.” som det tidigare stod i vår läroböcker.
Kriterierna för att det ska kallas muta i hundträningen uppfylls inte.
För att kallas muta ska mutan även kunna ges före beteende. ( …..du som fick så många köttbullar för att du skulle uppföra dej väl…….) glöm de.
Muta är liksom stöld en juridik term för brott. Enbart fysiska personer kan i straffrättslig mening begå ett mutbrott.
Givande av muta kallas bestickning och givaren en bestickare. Tagande av muta kallas mutbrott.
Här har vi nog förklaringen till att locka hunden med godis kan uppfattas som MUTA d.v.s.något olämplig, brottslig handling och att vi som bestickare skulle hamna i ett underläge gentemot hunden.
Det anses att hundar inte går att muta, dom har helt enkelt inte tillräckligt med hjärna för att låta sig MUTAS.
Själv använder jag ordet LOCKA, med ”delvis lockande” eftersom det finns situationer där locklandet funkar bra på mänskor men har motsatts effekt på hundar .
Bäst vore ju om vi hade ett eget ord i hundträningen som betyder som betyder ” locka på hunden”
så varför inte
Luringsearch for term
A hands-off method of guiding the dog through a behavior. For example, a food lure can be used to guide a dog from a sit into a down. This is a common method of getting more complex behaviors. Lures are usually food, but they may also be target sticks or anything else the dog will follow. Trainers must take care to fade the lure early.
http://www.clickertraining.com/glossary/17#lettera
Luring: vaför inte ?????
Ni som känner mig vet att jag har många åsikter om
hundtränig och ibland händer t.o.m. att jag har en vettig åskikt.
Så skriv och kommentera min kommentar.
mvh Kenty Magnusson

Svara
bevreus
13 januari, 2012 at 08:52

Hej Kenty!

Tack för ditt kommentar! Och jag håller med dig till 100%! Att muta är absolut något mänskligt och kanske egentligen inte möjligt att göra med en hund om vi följer ordboken helt och hållet. För mig är det dock ett annat blogginlägg – alla de termer vi använder som förmänskligar våra hundar…

Det här inlägget var tänkt för att hjälpa instruktörer och tränare som kanske inte kommit så långt som du :). Många förstagångshundägare eller hundägare som tidigare bara tränat med ryck och slit i koppel tycker att det KÄNNS som om de mutar sin hund. För att de ska förstå att det INTE är det de gör, så är det av stort värde att förklara skillanden mellan ”muta” och ”belöna”.

Själv skulle jag väl säga att vi ”lockar”, precis som du skriver och som jag också använder i beskrivningen av ”muta i hundvärlden”. Det är ju egentligen det luring är locka/lura hunden att utföra något. Problemet är bara att om vi gör teorin för abstrakt och för svår, så kommer inte den genomsnittlige hundägaren som ”bara” ska ha Fido till jakt eller sällskap att orka lyssna på oss. Då blir det helt plötsligt fruktansvärt avancerat att träna hund och då är det lättare att gå tillbaka till gamla skolan. Jag tror på att ofta referera till mänskliga situationer och känslor, för det är de vi kan relatera till. Det är så vi lättare kan förstå våra fyrbenta vänner utan att behöva kunna en massa svåra begrepp – även om det innebär att jag blir ganska antropomorfisk 🙂

Å förresten – visst är du klok Kenty! Det vet vi alla 🙂

Svara
Petra & Skurk
13 januari, 2012 at 20:42

Som vanligt intressanta och bra inlägg! 🙂

Svara
Kenty Magnusson
14 januari, 2012 at 12:45

Håller med dej Ulrika det är inte så enkelt alla gånger för en instruktör att hitta förklarings-modeller med ledtrådar som accepteras av elever. (eller utan att använda lite fikonspråk, som vi brukar kalla det)
Dessutom anser jag att Du har helt rätt att säga (tänka om dig själv) lika som Pam skriver i sin fredags-blogg.
”Eftersom jag är en trevlig hund tränare, ska jag ge dig en ledtråd … din hund ……..”
http://ptfordogs.blogspot.com/2009/11/what-does-proofing-behaviors-mean.html
Mitt svar när någon frågar ”var kan jag gå kurs med min hund” är det alltid
”LinneBygdens Hundägarförening. Garanterat trevliga instruktörer som ser till dig och hundens bästa, dessutom anordnar de en hel del trevliga gemensamma aktiviteter för sina medlemmar.
Trots att jag är SBK-medlem-instruktör så står jag för min åsikt.
Keep on: Progressiv Positiv förstärknings-träning.
Säg: NEJ TILL STRYPHALSBAND och alla andra förtäckta hot i hundträningen.

Svara
sofie
31 maj, 2012 at 13:01

är det ok om jag använder texten i detta blogginlägg för att förklara skillnaden på de olika begrepper på de kurser jag själv håller? givetvis anges du som källa

Svara
bevreus
19 juni, 2012 at 13:40

Självklart får du det Sofie! Är ytterst tacksam för att du skriver, frågar och uppger källan! Fram för fler sådana instruktörer! Tycker själv det är en självklarhet, men det finns alldeles för många som kopierar material utan att ange källan. Så tack för att du frågar och det är fritt fram för dig att använda ovan text!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *