Lite respekt, tack!

Jag är upprörd och bara måste få uttrycka min ilska.

Om det nu är så att man bara kan gå en kurs i något och sen själv tror sig kunna hålla kurs i detsamma, varför är inte varenda jävla människa som någonsin gått en hundkurs instruktör?

Även om min mamma är hemkunskapslärare och jätteduktig på att laga mat, så vore det hål i huvudet att säga att hon kan hålla kurs i thai-matlagning bara hon själv gått en kurs i det! Skulle hon kunna svara på frågor om kryddkombinationer, hur thailändsk mat normalt sett är uppbyggd och andra specifika saker? Högst sannolikt inte – för att hon inte har tillräcklig kunskap i ämnet!

Med logiken att bara man gått en kurs i något själv, så kan man hålla kurs i samma ämne, så skulle matteläraren kunna hålla engelskalektioner efter att ha gått en kurs själv (utan att veta hur man t ex hanterar elever med språksvårigheter och utan att förstå logiken bakom pedagogiken för språkundervisning). Aerobicsinstruktören skulle kunna vara PT efter att ha haft en PT själv ett par gånger (utan att ha näringslära och helhetsbilden med sig). Hur skulle det se ut?

Det är precis den här typen av s k ”instruktörer” som sabbar för oss som är seriösa. De får folk att tänka att ”det fungerar inte med hens metoder”. Jag skäms för de som gör på det här sättet. Oproffsigt och så stjälper de branschen mer än de hjälper.

Och var är respekten för andra i hundbranschen? De som läst, utbildat sig, tränat hundar och hjälpt andra med problem i många, många år? Och vilket ansvar känner egentligen de som tar sig an problem efter att ha gått en kurs själva i t ex hundmöten? Förstår de att deras kompetens för hundarna kan göra skillnad mellan liv och död? Om de inte blir hjälpta på ett adekvat sätt, så orkar inte ägarna längre. Och dessutom – om man inte vet vad man gör – så kan man göra saker och ting oändligt mycket värre! Så var är respekten för hunden? Och för hundägarens ärliga och villiga försök att göra något åt sin situation?

images1

Återigen – ska du gå kurs, var oerhört noga med vem som håller kursen. Om de inte har instruktörsutbildningsvarianten i det ämne de ska undervisa i, så ska de i alla fall ha gedigen egen erfarenhet i att arbeta med det de ska undervisa i. Detta gäller SÄRSKILT om det är beteenden du vill bli av med: skällande, ensamhetsproblematik, hundmötesutfall, jaktproblematik osv. Det gäller såklart även kurser i lydnad, rallylydnad, agility osv.

I grund och botten handlar det trots allt om grundläggande respekt för andras kunskap och erfarenhet. Så visa respekt för de som lagt ned tid, pengar och engagemang på att utbilda sig och träna i många år genom att inte sno och tro att man kan göra detsamma som hen genom att ”gå en kurs”!

Dock vill jag påpeka att det visst är skillnad om vederbörande t ex är hundinstruktör och har en specialkurs i något hen behärskar baserat på tidigare erfarenhet. T ex en valp- och vardagslydnadsinstruktör som blivit inspirerad efter att ha deltagit på en annan kurs och vill hålla t ex en inkallnings- eller koppelkurs. Eller en kunnig klickerinstruktör som vill hålla en grundfärdighetskurs. Men att tro att man på fullaste allvar kan ge en bra kurs i t ex nosework bara för att man gått en kurs själv och är vardagslydnadsinstruktör i botten är självbedrägeri och oansvarigt!

Jag skulle t ex själv aldrig hålla en kurs i agility bara jag gått en eller två kurser i det själv. Jag skulle säkert klara det hjälpligt – men det skulle inte bli en bra kurs! Jag respekterar de som kan det och är helt säker på att de gör ett fantastiskt mycket bättre jobb!

Nosework och agility gör kanske inte så mycket att man inte har så mycket erfarenhet i – men tänk vilken skada man åstadkomma om det är hundmöteskurser, antijaktkurser, stresshanteringskurser eller liknande problemlösning. Hunden lär sig i värsta fall fel saker, problemet förvärras. Hundägaren lär sig att (i vårt fall) ”mjuka metoder” inte fungerar som problemlösning. Och det är den respektlösa, oproffsiga och okunniga instruktörens fel.

Nej, jag kommer aldrig mer att rekommendera folk till kurser där jag upptäcker att instruktören underminerar kollegors utbildning och erfarenhet eller snor material och kursupplägg. Inte heller kommer jag att delta på kurser hos vederbörande. Punkt slut.

Trevlig onsdag på er ?!

images