Hållbar arbetande hund?

Många som håller på med hundsport tränar mycket. Det tränas detaljer, helhet, tävlingsrutiner och signalkontroll. Sitt, ligg, fot, snurr, rutan, avlämningar, linjer, dirigeringar och allt vad det är. Och en himla massa annat. Men hur många verkligen tränar kondition, muskelstyrka och mental styrka hos sin hund?

Hur många tänker på att brister i de moment de tränar kan bero på att hunden kompenserar en svaghet i en muskel på något vis? Eller på att hunden kanske har ont eller är konstruerad på ett sätt som gör en specifik rörelse svårare? Hur många tänker på att den ”bristande motivationen” kanske egentligen bara är symptom på bristande mental och/eller fysisk kondition? Och för oss som håller på med jakt och jaktträning – hur många tränar kondition och styrka under den s k vilosäsongen så de kan prestera på max utan att skada sig under jaktsäsongen? Och hur många tänker på vilken inverkan kosten och annan friskvård har?

Jag har själv inte gjort det rutinmässigt hittills. Jag tillhör de där som värmer upp sin hund innan och rastar dem efteråt. Jag cyklar och springer med hundarna någon gång ibland. Jag går dagliga längre promenader. Men jag fystränar inte mina hundar regelbundet. Inte än.

Men av de hundägare som tänker på sådana här saker – hur många ser till den individuella hunden när de skapar en tränings- och friskvårdsplan? Hur många tänker på hur just deras hund är konstruerad och försöker tänka på var belastningen kan tänkas bli hög, vilka problem som är vanliga för kroppstypen och hur man förebygger dem? Hur många söker hjälp och råd av proffs?

Jag vet inte svaren på alla mina frågor, men jag har själv börjat fundera mycket på hur mina hundars fysiska och mentala kondition och styrka påverkar deras prestation i träning och tävling. Och dessutom har jag funderat den del på hur jag kan hjälpa dem att leva ett friskt, rörligt och långt liv som aktiva, arbetande hundar. Och alla de här tankarna gjorde att jag kontaktade Sara på Helio Hund och bad om hjälp att kika på mina hundar individuellt och påbörja träningsplaner för dem alla.

I lördags tittade Sara på Lykka, Bliss och Fire – på deras konstruktion och på deras rörelser. Det resulterade i tre träningsplaner som är ganska lika, men ändå anpassade för vad Sara såg så här långt. Jag kommer dela med mig av vad hon sade och av vad vi ska få jobba med.

Framöver kommer ni kunna följa vår träning här på sidan – mot starka, vältränade och hållbara hundar!