3 veckor gamla

Igår blev First-kullen 3 veckor gamla och mycket har hänt den senaste veckan.

En av de stora sakerna är att alla nu ser och hör. De reagerar på plötsliga och höga ljud. Det är uppenbart att de noterar när jag går förbi eller när jag håller på i köket. De noterar också Athena och sen är det ett himla liv på dem när de ser Lykka ❤.

De har börjat kommunicera mer med varandra. Det är mycket ljud, men nu testar de också sig fram med munnen – de bits och brottas. Att bara kliva på sina sovande syskon är inte lika accepterat- då kan man få sig en åthutning av den sovande systern eller brodern.

I onsdags fick de alla prova vatten. Alla smakade, men ingen var särskilt överväldigad. I torsdags fick de prova mat för första gången – köttfärs blandat med äggula. Det var gott däremot! Sen i fredags fick de foder ordentligt mosat och uppblött i mjölkpulver.

image

Alla åt och jag försöker nu så sakteliga få dem att övergå mer och mer till vanligt valpfoder.

I onsdags började jag också lägga in olika saker i valplådan. Det har legat saker av metall, plast, papper, gummi och tyg därinne. Jag byter saker en gång om dagen så att de ska få gott om tid att bekanta sig med varje sak. Interaktionen med sakerna bestod till att börja med mest av att smaka på dem. De senaste två dagarna har jag sett lektendenser och försök att rysta dem. Men jag ser ingen tendens till rädsla, tveksamhet eller osäkerhet alls och det är bra såklart!

image

Hela högen har för övrigt blivit avmaskade, fått klorna klippta en andra gång och jag såg att tänderna började komma fram i mitten på veckan också.

En annan spännande sak som hände i slutet på denna veckan var att valparna medvetet började söka sig till en tidning för att göra sina behov. De lyckas inte alltid, men det går bättre och bättre.

Igår flyttade de ut i hagen som för tillfället är 3,2 kvm. Den kommer att växa för att i vecka 8 vara ca 6 kvm.

I onsdags satte jag också på halsband på dem allihop och för er valpköpare kan det vara kul att hålla koll på vilken valp som är vilken:

Valp                   Halsband                 Vikt 3 veckor
Hane 1                Blått                            1898 gram
Hane 2               Grönt                           1667 gram
Hane 3                Brunt                          1826 gram
Tik 1                     Lila                             1591 gram
Tik 2                    Rosa                           1682 gram
Tik 3                     Rött                           1508 gram