Vår egen motivation då?

För några  veckor sedan mer eller mindre bestämde jag mig för att släppa mina planer på att få ett lydnadschampionat på min labrador. Jag insåg att även om hon gör alla moment, inklusive elitmomenten, alldeles fantastiskt fint så har hon inte vad som krävs för att gå ett helt elitprogram. Jag kanske skulle klara det, men jag vet inte om det är så viktigt för mig egentligen. Det kändes himla skönt att släppa de kraven jag ställde på mig själv och på min hund!

Men vad hände istället? Jo, jag började fundera på varför jag skulle åka till föreningen och träna? Jag hade ju ingenting jag direkt behövde träna. Det gick några dagar och när jag satt och tittade på min allt mer rastlösa hund, så förstod jag att jag hade tappat en stor del av min egen motivation till att träna. Det slog mig också att det nog är därför så många av de som går kurs har svårt att ”hinna med” att träna. Motivationen saknas helt enkelt!

Jag drog mig till minnes en artikel jag läst om att skapa motivation hos oss själva och började leta igenom högen med hundtidningar. Så hittade jag vad jag letade efter – en artikel skriven av Jessica Johansson (Canis, 2010). I sin artikel ”Målbilder” beskriver Jessica Johansson hur man med hjälp av en tydlig målbild och genom att frekvent följa upp och mäta sina framsteg skapar sin egen motivation.

Att sätta det övergripande målet
För det första, så bör ju självklart målet vara något du verkligen vill och ser meningen med. Du behöver inte veta hur du ska ta dig dit, det tar du sedan, som små delmål på vägen. Det viktigaste är såklart att ditt mål är konkret, mätbart och tidsbestämt. Mål som du har kan t ex vara att:

–      Kunna gå en koppelpromenad i stan utan drag
–      Klara Hundmedborgartestet
–      1:a pris i lydnadsklass 1
–      Få ett championat
–      Starta SM

Vad ditt mål är måste du såklart bestämma och välja själv. Kom ihåg att målbilden inte behöver vara kopplad till tävling!

Bestäm sedan när du ska vara klar med ditt mål. Om några veckor, månader eller kanske om några år? Sätt ett datum – så precist som möjligt – som du ska ha uppnått ditt mål! Sätt det inte för snävt (t ex om ett år ska du starta SM) och sätt det heller inte för långt fram (t ex om ett år ska min hund kunna gå i koppel utan att dra).

När du vet ditt slutliga mål så ska du verkligen försöka visualisera hur det blir när du nått dit. Föreställ dig känslan av att kunna ta promenaden helt utan drag eller känslan av att få ett Hundkörkort eller championat i handen!

Sätta delmålet
Först måste du såklart börja fundera på vad ni kan redan idag. Följer hunden dig fint om du backar ifrån den? Går den kanske t o m fint utan att dra om ni är på landet? Ja, då är det inte kopplet i sig, utan störningsträning ni behöver. Skriv ner vad som fungerar och vad som inte fungerar – försök identifiera var ni är och skapa små, små delmål.

”Om du vill bygga en bil måste du först sätta ihop alla delar – delmål är viktiga och avgörande för resultatet. Drömmålet består av etapper och tusentals små delmål”
                                                                   (Jessica Johansson, 2010) 

För lyckad promenad i stan, kanske första delmålet är en sväng runt ett enda kvarter och då i ett område med ingen eller mycket lite rörelse. När det går bra, så sätter du nästa delmål och då kanske det är möte med person på andra sidan vägen osv. För någon med avklarat Hundmedborgartest som mål, kan det gå ganska bra att fokusera på ett eller två moment i taget och dela upp dem i sin tur i delmål. Det här kan vara klurigt i början – men våga be oss instruktörer om hjälp! Det är ju därför vi är där!   

När du satt ditt kommande delmål, så gör också upp en liten träningsplan. När du ser vilken träning som du tror behövs, så försök också sätta en tidsram. Hur lång tid får det ta? När ska ni klara det här delmålet?

När datumet du satt infaller så är det dags att utvärdera. Har du nått delmålet? I så fall, grattis – dags att fira! Om inte – varför inte det? Kanske var din tidsram för tight eller lade du ribban för högt? Om du inte följde din träningsplan, så var det av brist på motivation hos dig själv och du bör fundera över det övergripande målet igen. Är det verkligen ett mål som motiverar dig?

Att ta till om motivationen ändå tryter
Ibland kan det kännas som att man kört fast och inte kommer någonstans. Då är det svårt att hålla motivationen uppe. Se till att omge dig med personer som inspirerar dig och kan stötta dig! Det finns många energitjuvar även inom hundträningen och håll dig borta från dem. Men se samtidigt till att du är mottaglig för nya tankar och nya idéer (så länge de inte strider mot din etik och moral).

Sist men inte minst – fira när du uppnår ett delmål! Berätta för dina träningskompisar, så att de kan glädjas med dig! Så får du en riktig motivationskick!

Målbild = motivation
Utan att ha ett riktigt mål med sin träning, så riskerar man att skjuta upp träningen på framtiden. Handen på hjärtat, vem av oss använder inte någon av nedan fraser titt som tätt?

– ”Äh, jag tar det imorgon – jag hinner inte idag.”
– ”Jag orkar inte idag…”

Men om du anmäler dig till en tävling, till att göra Hundmedborgartestet eller ber någon filma dig under den där promenaden i stan ett visst datum, så har du ett väldigt konkret mål. Det går inte att skjuta upp och om du verkligen har valt målet själv, så har du också motivationen som krävs! Om du inte skulle vara helt klar till datumet för tävlingen/testet, så har du säkert nått en bra bit på vägen och du kan sätta ett datum lite längre fram.

Slutligen
Vi pratar jämt och ständigt om hundens motivation – vi tränar och tränar på att få dem att vilja träna med oss och ha fokus på oss. Men det spelar faktiskt ingen roll om våra hundar är supertaggade om vi själva inte ens har motivation nog att sätta oss i bilen och åka till träningsplatsen!

Så nu har jag satt nya mål och delmål. Jag har nya krafter och ny motivation och till på köpet kommer jag att lära mig en massa nya, spännande saker. Så sätt du dig också ner en stund och fundera. Vilket mål sätter du åt dig och din hund? Dela gärna med dig och sedan hoppas jag vi ses på Linnébygdens Hundägarförening eller någon annanstans framöver!

/Ulrika Bevreus

Referenser:
Johansson, J. (2010). Målbilder. Canis, nr 6, s 12-14.