Låt oss vara proaktiva istället för reaktiva!

Väldigt ofta när tragiska situationer som involverar en hunds agerande uppstår, så är vi snabba med att säga att ”det beror på ägaren” eller att det är ”ägaren som borde avlivas istället”. Nåväl, vi vet att så kommer det aldrig att bli och det kommer inte heller att lösa någonting. En del pratar om att införa licens för att få ha hund – det kanske hade varit bra – men vem ska administrera det, vem ska stå för kostnaden för administrationen och vem ska sätta reglerna för vad som ska krävas för få och för att få behålla en sådan licens?

Nä, istället tycker jag att vi instruktörer och hundpsykologer tillsammans med SKK och uppfödare ska göra vad vi kan för att hjälpa till. Nu finns vi där för att hålla valp- och vardagslydnadskurser och för att erbjuda problemhundsutredningar. SKK hänvisar till olika uppfödare och rasklubbarna svarar på frågor om rasen.

Det är dock mycket sällan som en rasklubb avråder en potentiell köpare från att köpa just deras ras. Ibland är det inte utan att man undrar varför rasklubben eller uppfödaren inte trots allt tyckte att det kanske varit lämpligt att avråda 65-åriga Ulla, som bor i lägenhet i stan och som mest ville ha promenadsällskap, från att köpa en tax?  Nä, istället säger vi att ”ja, det vore väl en god idé, Ulla! En hund, så du kommer ut och får motion och träffa lite folk!” Så glömmer man berätta att en tax är en jakthund, som kräver mycket motion och mycket mental aktivering för att må bra. Så slutar det med att taxen drar i koppel, skäller på andra hundar, skäller inomhus och Ulla är förtvivlad och suckar uppgivet att ”det var ju inte en sådan här hund jag ville ha”…

Då kommer instruktörerna och hundpsykologerna rusande! Gå en kurs! Vi ska hjälpa! Vi ska fixa! Och det är ju toppen att det finns folk som är villiga och beredda att ta tag  i problem när de uppstår.  Men dessa insatser av instruktörer och hundpsykologer sker ju trots allt efter att beslutet om hundköp redan tagits och valet av ras redan gjorts. Kanske borde vi försöka se vad vi skulle kunna göra innan problem uppstår? Dvs att vi försöker vara proaktiva istället för reaktiva! Hur då? Hur menar jag nu?

Att erbjuda valp- och vardagslydnadskurser är såklart delvis proaktivt. Men om vi tar stora summor för kurserna eller om vi utesluter vissa raser så är det inte det i samma utsträckning. För vilka är det som mest skulle behöva gå? Jo, det är förstagångshundägarna och de som inte haft hund på länge. Inte de som vi tror har störst sannolikhet att lyckas på tävlingsbanorna!

Men jag menar alltså att vi ska vara ute mycket tidigare än när det är dags för valp- och vardagslydnadskurserna! Jag vill att vi är med från allra första början – helst ända ifrån det att tanken kring hund börjar ta form hos den blivande hundägaren!

Därför föreslår jag att vi alla börjar erbjuda gratis ”Köpa Hund”-kurser. Jag höll en sådan förra hösten och den var mycket uppskattad. Den var förlagd över ca 3-4 timmar en lördag förmiddag och jag bjöd på fika. Med andra ord är det inte en massa arbete som vi gör utan att få ersättning för det. Dessutom är sannolikheten att hundägarna väljer att gå valpkurs hos dig hög och ännu högre blir den om man kan tänka sig att t ex erbjuda de som gått ”köpa hund”-kursen hos oss 10% rabatt på valpkursen. Sedan är det också sannolikt att om vi är många som erbjuder sådana kurser, så kommer  det med tiden att bli allt färre ”fel-köp”.

Framsidan på häftet

Min ”köpa hund”-kurs var uppbyggd i tre delar: 1) Har jag förutsättningarna?, 2) Vilken hund ska jag ha? Och 3) Hundköpet och de första veckorna. Jag har dessutom satt ihop ett häfte på ca 20 sidor, uppbyggt efter upplägget på kursen, som jag låter deltagarna få med sig hem. Tanken är att den blivande hundägaren ska gå igenom häfte del för del och fylla i det allt eftersom och på så sätt mogna i sina hundköpartankar.

På själva kursdagen går vi igenom de olika stegen och deltagarna har möjlighet att ställa de frågor de har kring att vara hundägare, rasval och dylikt. När de sedan kommer hem kan de sätta sig i lugn och ro med detta unika häfte och på så sätt få stöd hela vägen igenom hundköpet.

Vill du ta del av häftet och använda dig av det? Jag vill inte ta betalt av andra instruktörer för materialet eftersom jag vill att ni liksom jag ska hålla dessa kurser gratis. Dock har jag lagt ner mycket tid på det och därför jag vill gärna veta vem som använder mitt material, därför ber jag er skicka mig ett mejl för beställning, så skickar jag dig en kopia i PDF-format. Det enda du åtar dig är att låta copyright-texten vara kvar och att inte sprida det vidare till andra instruktörer/hundpsykologer direkt utan i så fall ber dem kontakta mig direkt!

Siduppslag

Givetvis kan du göra ditt eget upplägg efter vad du själv vill – men jag ber dig att inte ändra i mitt material, utan i så fall gör tilläggsmaterial. Vill du ta betalt av deltagarna för utskrifter och offertmapp, så gör det – men ta inte betalt för materialet.

Power Point-presentation

Vill du utöver häftet, ha mina power point slides så skriv det i ditt mejl! Dessa kan vara bra för dig att ha som stöd, alt. att visa med en projektor om du har tillgång till en sådan.

Låt oss tillsammans försöka för att förebygga, och inte enbart försöka hantera och lösa, problem som uppstår!

Välkommen med din beställning: info@bevreus.se !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *