Hundar och fyrverkerier

Nu är det snart nyår och det är många hundars stora fasa. Min egen bryr sig inte det minsta – hon kikar lite i fönstret, men föredrar att sova så sent på kvällen. Men hon är nog snarare undantaget än en del av regeln. Jag har den senaste veckan sett många inlägg både på Facebook och i olika forum från upprörda och oroliga hundägare. ”Varför smäller folk så mycket?”,  ”Kan de inte respektera och känna empati med våra djur?”,  ”Vad ska jag göra med min stackars hund på nyår?”,  ”De där ljudskivorna fungerar nog inte – min har i alla fall inte blivit bättre…”, ”Det är ljudvågorna som hunden är rädd för – så att träna med skiva hjälper inte”. Ja, spekulationerna är och har varit många. Att folk skjuter raketer kommer vi inte att kunna ändra på inom det snaraste, så låt oss istället fokusera på det vi kan påverka – nämligen våra hundars rädslor.

Jag drog mig till minnes en artikel jag läst av David Ryan, som är en en helt fantastisk peron, vars hemsida jag besöker ofta för att läsa artiklar och få inspiration. David innehar titeln CAAB – Certified Clinical Animal Behaviourist och har arbetat med polishundar i många, många år. Idag tar han emot hundar med beteendeproblem enbart på remiss från veterinärer. Läs gärna mer om honom här: http://www.dog-secrets.co.uk/about-david/

Efter att ha varit i kontakt med David så har jag fått tillåtelse att direkt och fritt översätta hans artikel om hundar och fyrverkerier. Jag tänkte att eftersom jag tycker den är så fantastiskt bra, så kan säkert fler ha glädje av den. Den hjälper oss att förstå vad och varför och också hur vi kan tackla problemet. Läs artikeln i sin helhet – annars kanske du inte förstår varför lösningen ser ut som den gör. Att arbeta med rädslor är aldrig lätt, det tar tid och det finns väldigt, väldigt sällan någon ”quick fix” (bortsett från att inte utsätta hunden för det den är rädd för). Det är ofta en väldigt lång process.

Om någon av er som läser denna blogg har problem och vill ha rådgivning och hjälp med din hunds fyrverkerirädslor – så hör av dig till mig på info@bevreus.se

Gott Nytt År på er alla!

Så, nedan artikel är alltså fritt och direkt översatt från David Ryan’s artikel ”Dogs and Fireworks”, 2009-10-09, http://www.dog-secrets.co.uk/dogs-and-fireworks/ :

Hundar och fyrverkerier

Nu är det återigen den tiden på året då många djur lider till följd av fyrverkerirädslor. Rädslor kan vara komplexa och de är viktigt att skräddarsy beteendeterapin efter varje individs egna förutsättningar och behov. Det finns dock en del saker som man som hundägare kan ändra på som kommer att vara till gagn även för de riktigt ljudkänsliga hundarna. Hemligheten består i  av att iaktta och se hur din hund påverkas.

Varför så rädd?
För att förstå vad som händer med hundar som är rädda för fyrverkerier måste vi först undersöka varför de är rädda.

För det första, vissa hundar är mer genetiskt benägna att drabbas av ångest och rädslor än andra. De är genetiskt mindre trygga än andra och kan ha en benägenhet att förvärva en specifik rädsla som t ex  ljudrädslor.

För det andra är rädslan för kraftiga smällar och åtföljandet av ljusblixtar ett normalt adaptivt beteende hos hundar. Alla arter har sin egen version av rädsla för det okända och vi är alla förprogrammerade att vara rädda för någonting som inte känner igen i vår miljö.

Rädsla för fyrverkerier är ett normalt beteende för en hund. Beteendet tjänar till att stimulera ett försvar för att få hunden att ta sig ifrån det hotande ljudet och blinkandet.

Rädda för vad?
För att förstå hur man kan arbeta med den här rädslan, måste vi titta på exakt vad det är hundar är rädda för, utifrån deras synvinkel.

Första gången en hund blir skrämd av en särskild stimulus går deras sinnen på högvarv. De får en ökad medvetenhet om allt runt omkring dem eftersom deras sympatiska autonoma nervsystem försätter kroppen i högsta alarmberedskap och förebereder dem på ”flykt eller kamp”-försvar. På grund av denna extrema vaksamhet som nu råder, så är de också brutalt medvetna allt som förknippas med rädsla och kan generalisera rädslan till att gälla dem också.

En hund i det här tillståndet som utsätts för fyrverkerier kommer att inkludera alla sensoriska aspekter i sin generaliserade rädsla. Så även om ljudet är den mest relevanta delen av det fruktade stimuluset, så kommer hundens rädsla att inkludera andra delar av ett sammansatt stimulus, inklusive blinkningarna, doften och ljudvibrationsvågen som går genom marken. Var och en av de här delarna i det sammansatta stimuluset bidrar till den rädsla hunden upplever. Det kan också vara så att din hund har plockat upp andra aspekter som inte nödvändigtvis är kopplade till fyrverkerier, till exempel den plats där den först hörde dem.

Problemet
Hundar har tre grundläggande strategier för att hantera rädsla: gömma sig, fly eller slåss (Jyckelycka anm: man brukar hänvisa till flight, fight, freeze och fool around, här nämns enbart fight och flight). Men man kan inte bekämpa fyrverkeriljuden genom att bita dem! Hemmet är den säkraste platsen man kan vara på och dessutom finns det ingenstans att fly, och även om man gömmer sig, så kan man fortfarande höra ljuden!

När fyrverkerierna skrämmer din hund sådär, så tänk på att den inte vet när nästa smäll kommer och att den inte har någon möjlighet att hantera rädslan som den orsakar. Den kan vare sig förutse den, kontrollera den, eller fly undan den!

Det här blir en stor källa till oro för många hundar, vilket resulterar i symptom som sträcker sig ifrån depression, genom panikattacker, till aggression. Hundar som fruktar fyrverkerier kan också generalisera sin rädsla till andra ljud och blir överkänslig mot allmänt buller och i värsta fall bli fobiska.

Detta minskar såklart deras livskvalitet och orskar också svår stress för ägarna.

Lösningen
Det finns två delar i lösningen. Den första är att ha en strategi på plats så att din hund är bättre utrustad att klara när fyrverkerierna skjuts, och den andra är att placera ”fyrverkerier” inom ramen för saker som är normalt i miljön, så att de inte längre orsakar rädsla . Kom ihåg att vi alltid har att göra med ett sammansatt stimulus, vilket kan skilja sig från hund till hund – var och en har plockat upp de enskilda delarna är mest relevant för dem.

 Första delen – Minska ångesten

En månad innan fyrverkerisäsongen startar:

  • Även om endast en veterinär kan ge råd om läkemedelsstöd,  så tyder den senaste forskningen på att även om föreskrivna läkemedel lindrar några av symptomen av rädsla, så lindras inte själva rädslan. Följden blir att vi tror att vi hjälpt hunden, men medan hunden ser mer avslappnad, så känner den samma oro inuti som tidigare. Det finns läkemedel som kan hjälpa, men rådgör alltid med din veterinär.
  • Installera en Dog Appeasing Pheromone (DAP) diffusor minst två veckor före den första fyrverkerier. DAP har visat sig ha allmän ångestminskande effekt på hundar.
  • Gör ett mysigt ”krypin”. Många hundar har redan en favoritplats, till exempel under en säng, dit de går för att komma undan. Antingen anpassar man ett befintligt krypin eller så bygger man med hjälp av t ex en robust kartong. Den bör vara helt inkapslad bortsett från entrén och precis lagom stor för din hund att stå upp och vända på sig
        • Placera hundens krypin i mitten av huset – bort från ytterväggar och fönster.
        • Försök att göra den så ljud- och ljusisolerad som möjligt genom draperingar filtar över den.
        • Placera kuddar och filtar på golvet för att dämpa vibrationer som orsakas av högljudda smällar.
        • Lägg fler filtar inuti så att din hund kan gräva i dem.
        • Ta något plagg av dina otvättade kläder (inuti t ex ett örngott) – det har en lugnande doft i sig
        • Täck för fönster med tunga gardiner / persienner för att hålla ute ljus och ljud
        • Placera DAP diffusorn så nära hundens krypin som möjligt. Koppla in den och lämna den på.
        • Mata din hund från och med nu inne i krypinnet. Ge alla ben, tuggsaker och andra godsaker därinne.
        • Ta med din hund dit regelbundet och belöna med godis när den går hela vägen in.
        • Göm godis där inne för att uppmuntra din hund att gå dit på egen hand.
        • Fyll Konger med smaskiga saker och ge dem till din hund när de går till sitt krypin.
        • Frestas aldrig att stänga in din hund i sitt krypin – de skall VILJA vara där, inte TVINGAS till det

 På själva nyårsafton (eller annan dag för fyrverkerier):

  • Ta din hund ut på promenad för ordentlig rastning innan fyrverkerierna börjar.
  • Servera en måltid med många kolhydrater och lite protein, en timme innan fyrverkerierna (såvida de inte lider av stressrelaterad diarré, då är detta inte en bra idé).
  • Sätt på lite musik med tung bas – inte för högt, men tillräckligt högt för att dölja de mer avlägsna smällarna.
  • Ta din hund till sitt krypin och ge tuggben, fyllda Kongar och annat som hunden kanske vill ha. Vatten ska alltid finnas tillgängligt. Oroa dig inte om maten förblir orörd – vissa hundar är så stressade att de inte kan äta.

 När fyrverkerierna startar:

Vad du INTE ska göra:
•  Kela, beröm eller mys med din hund om den visar ångest – de kan se detta som ett godkännande och fortsätta med sitt ängsliga beteende.
• Skälla på din hund – detta kommer bara att göra den ännu mer orolig.

Vad du ska göra:
• Ta din hund till sitt krypin.
• Ignorera alla oroliga beteenden. De måste lära sig att hantera det på egen hand – beroende av människor hjälper inte.
• Ignorera ljuden – föregå med gott exempel.
• Belöna varje avslappnat beteende med klappar, en massage, eller mat och godis.
• Lek om din hund kan – om det finns en annan, mer avslappnad, hund, lek med den och hoppas att den andra hunden till slut vill och vågar vara med.

 Andra delen – Desensibilisering och motbetingning av fyrverkeriljud

Processerna för desensibilisering och motbetingning används för att hjälpa hundar med specifika rädslor som t ex den för fyrverkerier. En av orsakerna till att hundar blir rädda för fyrverkerier är att de endast sker under en så kort period varje år. De har inte tid att förstå att ljudet inte gör dem något ont innan det slutar, bara för att återkomma igen nästa år. Om fyrverkeriljuden pågått under hela året, skulle hundarna så småningom kunna förstå att de faktiskt inte gör någon skada. Det skulle bli en normal del av deras omgivning.

Innan du börjar det här programmet för desensibilisering och motbetingning, måste de strategier som beskrivs i del ett vara på plats för att din hund ska klara av om det uppstår oförutsedda fyrverkeriljud (som t ex en granne som oväntat har en fest).

Desensibilisering
Det här handlar om att införa det fruktade stimuluset med en intensitet som är otillräcklig för att orsaka en rädslereaktion. Det betyder att vi måste ha fyrverkeriljud mycket tyst, så din hund bara märker det, men inte reagerar. Först behöver vi en inspelning av fyrverkeriljud. Spela på den lägsta volym, eventuellt i ett annat rum om din spelares volym inte går tillräckligt lågt.

Om din hund visar en rädslereaktion, spelar vi för högt och vi gör problemet värre. Tanken är att det ska bli oviktiga bakgrundsljud. Spela bara CD: n när det är någon i huset, så att du kan övervaka din hunds reaktion, men ju oftare den spelas, desto snabbare kan du och din hund göra framsteg.

Långsamt, under de kommande månaderna, ökar du volymen en aning varje vecka, men aldrig tillräckligt högt för din hund att bli orolig för det. Om det finns någon form av rädslereaktion, sluta omedelbart och minska volymen tillbaka ca två veckor.

Motbetingning
Idag associerar din hund fyrverkeriljud med rädsla. Rädslan är villkorat till fyrverkeriljud. Idén om motbetingning är att associera fyrverkeriljud med en annan känsla, som dessutom är oförenlig med rädsla.

För att göra detta, vrid upp volymen något när din hund äter. Att äta är oförenligt med rädsla, så om vi kan justera volymen så att din hund kan höra ljuden, men ändå vill äta, kommer fyrverkeriljuden att bli betingade till den angenäma känslan av att äta istället för rädsla.

Likaså, höj volymen en aning när du leker med din hund. Vi vill att ljudet ska betyda att nu ska vi ha en kul stund, så det bör vara högt nog för att din hund ska höra det och sedan leker ni hundens favoritlek. Om din hund inte gillar att leka, spara lite favoritgodis (något väldigt speciellt, inte bara vanlig mat) för den tid då inspelningen höjs.

Liksom under desensibiliseringen, öka volymen lite i taget, var noga med att aldrig orsaka en rädslereaktion. Höjningarna ska vara så små att din hund är inte ens medveten om att det händer.

Framsteg
När din hund kan hantera inspelningen på vad vi skulle kalla en normal volym, börja spela ljuden ur sammanhang, både ur ett desensibiliserings- och motbetingningsperspektiv. Börja t ex spela det vid mycket låg volym i bilen och spela det högre om din hund är glad och uppspelt över något.

Spela det vid slumpmässiga tidpunkter och volymer – kom ihåg att det aldrig skadar att sänka volymen då och då. Spela det ibland när hunden förväntar sig att ha kul. Gör ljudet till en pålitlig förutsägelse för positiva känslor.

Andra delar av det sammansatta stimuluset

Vibrationer:
Du kan desensibilisera och motbetinga vibrationerna som färdas genom marken genom att ta hunden på promenader i närheten av en väg som används av tunga fordon, eller en järnvägsstation. Om din hund blir nervös av tung trafik, stanna ibland och ge gott godis eller gå mot en plats som hunden älskar.

Blinkningar och ljus:
Släck lyset och använd dig av en ficklampa som du rör runt i rummet, samtidigt som du motbetingar med hjälp av godis och/eller lek. Om din hund är extremt rädd för ljuset, släck inte, utan gör det bara något mörkare i rummet och använd en liten ficklampa. När det går bra så kan du byta till en större ficklampa och mörklägga mer, dvs du arbetar med desensibilisering. Kom ihåg att arbeta med detta separat och vid andra tidpunkter än när ljudinspelningen spelas upp.

Dofter:
På samma sätt kan du desensibilisera och motbetinga din hund till doften av fyrverkerier genom att samla in en del av de använda pjäserna i en låda (se bara till att de är helt slut) och placera det nära hunden medan den äter.

Slutligen
Sätt samman all dessa enskilda delar av det sammansatta stimuluset, långsamt och försiktigt – vi vill fortfarande inte stimulera fram en rädslereaktion!

Ta fram de använda fyrverkerierna, vrida upp volymen på inspelningen, släck lyset och rör ficklampan runt i rummet. Detta är det närmaste vi kan komma att simulera en hel fyrverkeriupplevelse. Försök att göra detta regelbundet, så att din hund vänjer sig att vid att detta är en del av den vardagliga miljön – annars är vi tillbaka på ruta ett.

Detta program är extremt utdraget och de bästa resultaten ser man från ägare som genomför det med stor omsorg administrerar det minutiöst. Varje hund är individuell, men även i de enklaste fallen kommer framsteg att mätas i månader snarare än dagar.

4 thoughts on “Hundar och fyrverkerier

Andree Carlsson
29 december, 2011 at 21:30

Mycket intressant läsning.

Gott nytt år!

Svara
bevreus
30 december, 2011 at 08:25

Tack Andree! Som sagt, jag tycker själv artikeln är så konkret och bra, så jag tror att ånga kan ha glädje av den.

Gott Nytt År till dig med!

Svara
Inger Borg
1 januari, 2014 at 13:00

Mycket bra artikel och kanonbra att du har översatt den. Den delar jag gärna! 🙂

Svara
bevreus
4 januari, 2014 at 19:01

Tack Inger :)!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *