Ekonomi för en uppfödare

firstkullen4

Nu tänkte jag ta upp ett lite kontroversiellt ämne – nämligen det där med pengar och uppfödning. En del säger att uppfödare bara gör det de gör för att tjäna pengar. Andra säger att det ”går” inte att tjäna några pengar på uppfödning. Men hur är det egentligen? Jag kan givetvis bara svara för egen del – hur andr agör och tänker vet ju inte jag.

Jag har aldrig sett någon ekonomisk uppställning förut och eftersom jag vid ett tillfälle blev ombedd att hålla ett föredrag om just uppfödning och det där med att ta steget att faktiskt bli uppfödare, så tänkte jag att det vore nog nyttigt både för mina åhörare och för mig själv att se en sådan. Sagt och gjort, jag satte mig ned och gick igenom alla räkenskaper från min första kull och den tänkte jag delge i detta inlägg.

Förberedande kostnader – tiken

Innan man ens börjar fundera över någon som helst uppfödning, så krävs det att man har en tik som är bra ur flera aspekter. Så därför börjar vi med kostnaden för att undersöka om tiken ur hälso- och mentalitetsperspektiv är lämplig för avel. För mig landade det på en totalsumma av 7950 kronor.

Tiken
Höft- & armbågsröntgen                          2 000 kr
Ögonlysning (x2)                             900 kr
DNA-prov SLU                          1 000 kr
DNA-prov Optigen (USA)                            1 900 kr
BPH                               750 kr
Jaktprov och WT                            1 000 kr
Lydnadsprov                               400 kr
Totalt                            7 950 kr

Ja, jag hade ögonlyst henne en gång och röntgat henne oavsett om jag hade planer på avel eller ej – men det är kostnader som ändå ska tillskrivas uppfödningen och kenneln, för utan dem hade jag inte kunnat para henne. Anledningen till att jag fick ögonlysa henne ytterligare en gång, var att den första lysningen gjordes 2015 för att få veta om jag kunde gå vidare med mina planer. Den andra lysningen gjordes precis innan parning – då resultatet inte får vara mer än ett år gammalt.

DNA-proven var på PRA1, PRA2 och PRCD-PRA som är genetiska ögonsjukdomar som man absolut inte vill få valpar som drabbas av. Och givetvis visst jag att min hund var lämplig rent mentalt, men ett BPH eller MH ger en sorts bekräftelse och ger en profil för valpköpare att titta på.

Utöver detta så räknar jag in de starter jag gjort för att meritera henne. Jag hade tävlat henne oavsett om jag planerade para henne eller ej, men alla uppfödare resonerar inte så och för att ge en rättvis bild om någon funderar på det – så är det en kostnad att räkna med. Det gick bra för oss och vi klarade lydnadsklass 1 och 2 på första försöket och detsamma gällde vårt jaktprov. Därför är summan lågt räknad och jag har inte räknat med några bensinkostnader, kurskostnader eller all tid jag lagt ned på träning.

Nu när allt visat sig vara bra med tiken, så gick jag vidare och fann en lämplig hane och så kom slutligen löpet och alla förberedelser för parning sattes igång.

Förberedande kostnader – mig själv
De förberedande kostnaderna av mig själv uppgick till 6150 kronor och såg ut som följer:

Övriga poster
Uppfödarutbildning                            2 500 kr
Böcker                             700 kr
Registrera kennel                            2 500 kr
Hemsida                             450 kr
Totalt                            6 150 kr

Man behöver givetvis inte starta en kennel och många föder upp en kull valpar utan någon som helst utbildning. Jag ansåg dock att jag ville ha ett kennelnamn, för att jag inte avsåg att bara ta en kull för att det verkade roligt – utan jag avsåg starta upp en långsiktig uppfödning och bidra till rasen.

Jag hade redan mycket utbildning i bagaget, men gick ändå någon genetikkurs och hoppade på SKKs uppfödarutbildning. Ett par böcker inhandlades och en hemsida registrerades och eftersom jag kan CSS och HTML så byggde jag den själv.

Kostnader för parning
Jag lade oerhört mycket tid på att leta hane. Jag letade i mer eller mindre hela Europa, studerade stamtavlor och lärde mig vansinnigt mycket om vår ras och om olika linjer på vägen. Till slut hade jag hittat två hanar jag gillade väldigt mycket och det slutade med att det blev en hane i Norge. Den totala kostnaden för parningen såg ut så här:

Parning
Avmaskning                             100 kr
Progesteron-test (x3)                          3 000 kr
EU-pass                             500 kr
Resa                            2 000 kr
Hotell                            4 500 kr
Parningsavgift                            1 500 kr
Totalt                          11 600 kr

Jag var för tidigt ute och därför blev det tre progesterontest, normalt räcker det nog med två. För att resa till Norge behövde min tik ett pass och avmaskas av veterinär. Sedan körde jag upp och bodde på hotell i tre nätter. Här är inte kostnader såsom parkering utanför hotellet, restaurangbesök och dylikt inräknat.

Nu var det bara att vänta och se om det skulle bli några valpar eller inte.

Kostnader för dräktighet och valpning

När 4 veckor hade gått så gjorde jag ett ultraljud för att se om min tik var dräktig. När det var konstaterat så byggde jag en valplåda. Här satsade jag på att bygga en valplåda av god kvalitet – byggd så att luft ska kunna komma under den, med liggpinnar och ett riktigt insteg. Jag målade den med giftfri våtrumsfärg, så att jag skulle kunna tvätta och torka ur den ordentligt. Jag ville ju också kunna använda den för eventuella framtida kullar. Jag inhandalde också en del utrustning inför valpningen och kostnaderna såg ut som nedan:

Dräktighet och valpning
Ultraljud                             900 kr
Valplåda                          3 000 kr
Utrustning                             300 kr
Totalt                            4 200 kr

Kostnader för valptiden
För att kunna ge valparna bästa möjliga start i livet, så krävs en del utrustning. Det är alltifrån hagar och leksaker till mat, tuggben och valphalsband. Medräknat finns inte alla handdukar, filtare etc – för det är sådant jag fick till skänks. Så här såg kostnaden för utrustningen ut:

Valpar
Fällar och filtar                             500 kr
Skålar och annan utrustning                             300 kr
Mat och tuggben                          1 800 kr
Leksaker                             300 kr
Plastgolv                          1 000 kr
Valphage inomhus                          2 700 kr
Valphage utomhus                          1 000 kr
Berikning                             500 kr
Avmaskning                             600 kr
Valphalsband                             300 kr
Totalt                            9 000 kr

firstkullen_5v8

Kostnader för försäljning
Innan någon valp kan kan lämna mig, så ska de registreras i SKK, chippas, vaccineras och besiktigas. SKK-registreringen är något billigare om båda föräldrarna är meriterade – vilket var fallet för min kull. Hanhundsägaren brukar få en summa på 10% av försäljningspriset på varje valp och det gäller även om jag väljer att behålla en valp själv.

Så mina kostnader för en kull på 6 valpar såg ut som nedan:

Försäljning
Registring i SKK (efter meriterade föräldrar)                            2 500 kr
Avgift hanhundsägare                            7 800 kr
Besiktning och chipmärkning                          2 800 kr
Totalt                          13 100 kr

Inkomster av försäljning och momsberäkning
Nu valde jag att behålla 2 valpar min första kull. En hane på foder och en tik som jag har själv. Det gjorde jag för att vara så säker som möjligt på att jag skulle kunna återanvända linjen framöver. Det innebar att jag fick inkomst för 4 sålda valpar. Den inkomsten betalade jag 25% moms på.

Utöver det fick jag lite igen på momsen för alla inköp, men utbildningar, registrering av kennelklubb och alla utgifter i Norge kan jag av olika anledningar inte dra moms på. Därför är summan på återbetald moms inte särskilt hög.

Försäljning, valpar x 4   52 000 kr
Moms på försäljning -10 400 kr
Ca-moms återbetald på inköp     4 800 kr
Totalt   46 400 kr

Den totala bilden och framtida kostnader
För den som vill roa sig så kan man nu sätta sig ned och räkna ihop alla kostnader och jämföra med inkomsterna. Men jag kan berätta för dig vad utfallet blev. Jag gick back med 5600 kronor med min första kull.

Totalt kostnader: 62 400
Totalt inkomster: 56 800

En sak att komma ihåg är att majoriteten av kostnaderna låg innan jag fick en enda krona i inkomst. Inräknat i kostnader är inte heller semesterdagar och eventuell tjänstledighet och sådant som man också bör ha med i åtanke. Det tar mycket tid och sova får man göra när kullen är levererad. Det är med andra ord en enorm investering jag gör när jag väljer att starta uppfödning.

Kommer nästa kull kosta lika mycket? Kanske. Kanske inte. Allt beror på vilken hane jag vill använda och var han finns, om tiken blir dräktig på första försöket eller inte osv. Ska jag sedan fortsätta seriöst, så kommer jag behöva en ny bil för att få plats med hundarna. Jag kommer behöva bygga en hundrastgård till. Jag kommer givetvis arrangera kullträffar och någon gång i framtiden blir det säkert kennelläger. I sommar har jag första kullträffen och då bekostar jag boende och mat. Alla sådana kostnader är lätt att glömma för en utomstående.

Kanske kan man tjäna en slant på uppfödning. Men då tror jag man få ha fler kullar än jag planerar att ha. Min drivkraft är vare sig pengare eller ”ära och berömmelse” utan att värna om rasen, dess framtid och om varje enskild valp.

Jag hoppas att det hät inlägget kan öka förståelsen för vilka kostnader jag som seriös uppfödare har. Kanske kan det också bidra som värdefull information till dig som funderar på att starta egen uppfödning.

firstkullen_5v43

3 thoughts on “Ekonomi för en uppfödare

Marina Andersson
9 september, 2023 at 13:51

Vad bra att få veta allt du verkar vara en jätte duktig uppfödare som har tä ngt på allt.

Svara
Marina Andersson
9 september, 2023 at 13:56

Jag har en pomeran hund kille hur blir det då om jag vill ha en kennel får jag en valp då av tiken??

Svara
Flickerin' Flames
15 september, 2023 at 10:11

Om du vill ha en kennel så rekommenderar jag dig att gå SKKs uppfödarutbildning som en start. Sen behöver du såklart en tik som passerar alla hälso- och mentaltester. Som Pomeranian bör hon väl också ha ställts ut med gott resultat. Så köp en tik efter linjer du gillar och som du vet är hälsosam och mentalt bra. Är din hane en sån, så kan du istället för hanhundsersättning såklart välja att ta en valp ur kullen om tiken är av linjer du gillar mycket. Men jag rekommenderar starkt att börja med en uppfödarutbildning. Du hittar den här:
https://skk.se/uppfodarutbildning/

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *